Business Internaţional

OCDE vede un viitor gri pentru Europa

03.09.2008, 17:47 11

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si-a majorat estimarile privitoare la rata de crestere a economiei Statelor Unite din acest an, dar si-a redus proiectiile de crestere pentru Japonia si zona euro, scrie presa internationala.
Conform organizatiei, economia americana va avansa cu 1,8% in acest an comparativ cu 2007, ceea ce reprezinta o revizuire importanta fata de proiectia din iunie, ce indica o rata de 1,2%.
In Europa, reducerea proiectiilor a fost determinata de cifrele referitoare la trimestrul al doilea, cifre care, spre deosebire de cele din State, au surprins in mod neplacut. Zona euro va consemna o crestere de 1,3%, in loc de 1,7%.
Economia zonei euro s-a contractat cu 0,2% in trimestrul doi fata de primul trimestru, conform datelor oficiale.
Marea Britanie se va confrunta cu cea mai dificila situatie, intrand in recesiune in cea de-a doua jumatate a anului, economia contractandu-se cu o rata cuprinsa intre 0,3% si 1,2% in trimestrul trei si intre 0,4% si 1,2% in trimestrul patru. Pe intregul an 2008, economia britanica va avansa cu numai 1,2%, in scadere de la estimarea anterioara, ce viza o crestere de 1,8%.
Cresterea economiei japoneze va fi de 1,2%, fata de 1,7%, proiectia anterioara. Economia G7 este asteptata sa avanseze cu 1,4%, proiectie neschimbata fata de cea lansata in iunie.
Revizuirea in sus a ratei de crestere pentru economia americana s-a datorat in principal publicarii unor date neasteptat de solide pentru trimestrul al doilea al anului, a explicat OCDE. In trimestrele trei si patru, economia americana este asteptata sa inregistreze o crestere de 0,9% si o crestere anuala de 0,7%, insa aceste estimari contin "o doza ridicata de nesiguranta".
OCDE nu exclude posibilitatea aparitiei unei recesiuni in Statele Unite, insa "nu avem proiectii de crestere negativa pentru trimestrele urmatoare".
In Japonia, "numai o revenire partiala de la scaderea Produsului Intern Brut din trimestrul doi este asteptata". In ceea ce priveste politica monetara, OCDE se pronunta pentru mentinerea ratelor dobanzii la acelasi nivel in Statele Unite, zona euro si Japonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO