Business Internaţional

Olandezii de la ING au castigat mai mult datorita Europei Centrale

17.02.2006, 22:10 15

Cel mai mare grup olandez de servicii financiare, ING, a anuntat un profit net pe anul trecut de 7 mld. euro, in crestere cu 25,3%.

Olandezii au afirmat ca evolutia pozitiva a rezultatelor se datoreaza dezvoltarii activitatilor in domeniul serviciilor bancare directe.

Motorul pricipal al cresterii operatiunilor ING la nivel mondial a fost Europa si in special Europa Centrala (grupul are si operatiuni puternice in Romania). Datele facute publice de olandezi indica o crestere a profitului brut pe piata europeana de 25,4 procente atingand nivelul de 2,021 mld. euro.

Cele mai multe contracte s-au incheiat in sectorul asigurarilor de viata, unde cresterea a fost de 48,3% doar in Europa Centrala. De asemenea, rezultate foarte bune s-au inregistrat la diviziile de asigurari non-viata in Belgia si Olanda.

Managementul mai strict al achizitiilor, ajutat de o politica a preturilor mult mai agresiva, au fost unii dintre factorii care au impulsionat profitul. Al patrulea jucator mondial pe piata asigurarilor a acordat o atentie deosebita si investitiilor de viitor prin bugetari suplimentare ale diviziilor de pensii, de asigurari de viata pe pietele in curs de dezvoltare. Grupul s-a axat mai ales pe reducerea costurilor interne si pe orientarea catre client.

CEO-ul Michael Tilmant a declarat ca reducerea cu 460 mil. euro a cheltuielilor sale salariale pe pietele din Belgia si Olanda il face sa fie increzator in cresterea grupului. ING intentioneaza sa-si impulsioneze profitul prin extinderea activitatilor de online banking si vanzari de asigurari in regiunea asiatica. Cees Maas, directorul financiar al ING, a declarat ca nu intrevede nicio achizitie majora.

Profitul brut raportat pe anul trecut a crescut cu 19,4 procente, pana la 8,506 miliarde de euro. Aprecierea a fost sustinuta de o crestere consistenta pe segmentul de retail la nivel bancar si de o ascensiune deosebita a activitatii de asigurare din Europa si cele doua Americi. Activitatea ING pe piata de asigurari a fost deosebit de dinamica in 2005, bazata pe cresterea cererii de servicii destinate pensionarii si a rezultatelor favorabile obtinute de catre divizia de asigurari nonviagere.

Profitul net a crescut cu 25,3%, pana la 7,21 miliarde de euro, influentat pozitiv de scaderea nivelului de impozitare. Castigul pe actiune a fost de 3,32 euro, comparativ cu 2,71 euro in 2004.

Profitul brut obtinut de pe urma operatiunilor de asigurare a crescut cu 11,5% pana la 3,975 miliarde de euro, in timp ce profitul brut obtinut din asigurarile de viata a crescut cu 7,4 procente.

Asigurarile de viata au crescut pe baza cererii sustinute de pe pietele din Statele Unite ale Americii, Europa Centrala, Coreea de Sud si Olanda.

Primele din asigurarile de viata au crescut cu 12,5%, fara a lua in calcul diferentele care au survenit din modificarea modului de raportare contabila.

Divizia de asigurari non-viata a profitat de pe urma unei tendinte evidente de scadere a cererilor de despagubire mai ales in Canada. Aceasta s-a vazut intr-o crestere a profitului brut de 21,3% pentru partea de asigurari non-viata.

Diviziile de asigurari din America de Nord si de Sud au beneficiat la randul lor de cresterile substantiale de pe pietele din SUA si Canada. Per total, s-a inregistrat un profit brut cu 23,6% mai mare decat in 2004, aproximativ 1,98 de miliarde de euro. Pe zona Asiei- Pacific, oficialii ING au confirmat o scadere a profitabilitatii de 5,9 procente comparativ cu anul precedent, profitul brut atingand pragul de 447 milioane euro. victor.rotariu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO