Business Internaţional

Oligarhii si Departamentul de stat fac zid in jurul companiei Iukos

11.07.2003, 00:00 19



Compania petroliera Iukos, a doua ca marime din Rusia, a primit o noua lovitura, dupa arestarea, saptamana trecuta, a unuia din principalii sai actionari, grupul fiind implicat intr-o ancheta cu privire la o posibila evaziune fiscala. Autoritatile au deschis, de altfel, astfel de investigatii asupra tuturor companiilor petroliere rusesti.



Potrivit Procuraturii din Moscova, autoritatile au inceput investigatiile la cererea parlamentarului Mihail Bugera, un apropiat al admnistratiei de la Kremlin. Intr-o scrisoare adresata procurorului general, semnata de Bugera, se arata ca Iukos a platit anul trecut taxe si impozite de doar 3,3 milioane de dolari, compania primind drept rambursari din partea statului, peste 70 de milioane de dolari. In acelasi timp, dividendele varsate in conturile actionarilor s-au ridicat la suma record de 700 de milioane de dolari. #leadend#





Valori reale?



Cifrele date de Bugera sunt insa mult sub cele din situatiile financiare ale companiei pe 2002, prezentate conform standardelor contabile internationale (GAAP), conform carora Iukos a platit 445 milioane de dolari impozit pe profit.



In replica, purtatorul de cuvant al companiei petroliere, Alexander Sadrin, a respins speculatiile ca Iukos se face vinovat de evaziune fiscala. "Aceste afirmatii sunt lipsite de logica. Anul trecut, noi am platit in total 3,34 miliarde de dolari, numai pentru bugetul federal", a aratat el.



Ancheta inceputa miercuri reprezinta a sasea actiune a autoritatilor statului din ultima luna indreptata impotriva companiei petroliere si a actionarilor sai. Cei mai multi analisti considera ca aceste initiative au motivatie politica, principalul obiectiv fiind presedintele Iukos, Mihail Kodorkovski, cel mai bogat om din Rusia.



Saptamana trecuta, Politia l-a arestat pe Platon Lebedev, unul dintre principalii parteneri ai lui Mihail Kodorkovski si un actionar important al Iukos. Lebedev este banuit ca ar fi delapidat statul cu peste 280 de milioane de dolari, incepand din anul 1994.





Apel la Putin



Pana acum, cei mai importanti oameni de afaceri din aceasta tara nu au avut o pozitie oficiala prin care sa isi manifeste sprijinul fata de marea companie petroliera. Pe 9 iulie, membrii Uniunii Industriasilor si Antreprenorilor din Rusia (RSPP), cea mai importanta organizatie de lobby, s-au intalnit pentru a discuta arestarea lui Lebedev. Igor Yurgens, secretarul executiv al RSPP, a anuntat ca s-a decis sa se apeleze direct la presedintele Vladimir Putin, pentru a-l convinge sa intervina. Aceasta hotarare a fost luata ca urmare a cresterii temerilor ca se vor face mai multe verificari asupra rezultatelor de dupa privatizare ale companiei.



"Actiunile unor politicieni, sustinuti de membri ai serviciilor de securitate, au scopul de a submina stabilitatea tarii, de a verifica din nou rezultatele privatizarii si de a-i infatisa pe oamenii de afaceri ca fiind adevaratii dusmani", a declarat Yurgens in cel mai dur comentariu privind atacul asupra companiei Iukos. "Aceste investigatii vor avea un impact negativ asupra mediului de afaceri si va duce la cresterea nesigurantei din societate", a adaugat el.





Ajutorul neasteptat



In timp ce unii membri ai RSPP nu vor sa intervina, Kodorkovski a primit sprijin dintr-o sursa neasteptata: departamentul de stat american. Un oficial american a declarat ca ambasada americana a cerut o clarificare a evenimentelor din jurul Iukos. El considera ca aceasta investigatie "pune sub semnul intrebarii" aspecte importante legate de democratie, avand in vedere apropierea alegerilor.



Acelasi diplomat a adaugat: "Ne ingrijoreaza interesele politice aflate in spatele acestor masuri, care ar putea avea efecte nefaste asupra relatiei de ordin economic din domeniul energiei" dintre SUA si Rusia. Mai mult, investitorii straini isi pot pierde increderea in stabilitatea economica din Rusia.



Acum Kodorkovski este hotarat sa mearga chiar la Washington sa isi faca dreptate. "Kodorkovski se va intalni peste doua zile cu multe personalitati din Washington", a anuntat Hugo Erikssen, purtatorul de cuvant al companiei Iukos.



Unii analisti au comentat ca sustinerea lui Kodorkovski din partea SUA ar putea reprezenta o amenintare la adresa unor grupuri politice de la Kremlin.





Mesaje preelectorale



Kodorkovski a declarat ca nu se va lasa intimidat de ancheta in care este implicat partenerul sau Lebedev, considerand ca amandoi sunt "pioni in mijlocul unei lupte pentru puterea politica".



Majoritatea oamenilor de afaceri din Rusia percep aceasta serie de actiuni ca pe un "mesaj pre-electoral" adresat liderilor din sectorul corporatist, pentru a nu se implica in problemele politice, inainte de alegerile parlamentare din luna decembrie si de cele prezindentiale, prevazute pentru anul viitor. Recent, Kodorkovski si-a manifestat sprijinul fata de opozitia liberala.



In timpul zilei de 9 iulie, actiunile Iukos au scazut cu 7%, pentru ca la inchiderea zilei de tranzactionare sa se situeze la un nivel de 13,4 dolari pe actiune. SI Lukoil, a doua companie ruseasca din domeniul petrolier, a avut de suferit. Valery Nesterov, analist la banca de investitii Troika Dialog, a spus ca scaderea, cu 7 procente, a cursului actiunilor a fost cauzata de o operatiune care nu a dus la rezultatele scontate, realizata de un fond de pensii american. Pe total, indicele bursei de la Moscova, RTS, a pierdut 19,56 puncte (3.81%), ajungand la sfarsitul zilei la 493,77 de puncte.



Nesterov a afirmat sa investigatia privind compania Iukos va fi curand data uitarii. "Problema comaniilor petroliere si a impozitelor platite de acestea apare in fiecare an, fara a se ajunge insa la vreun rezultat. Ce este mai ingrijorator este faptul ca atentia s-a mutat asupra chiar a grupului Iukos, in timp ce inainte era vorba despre persoanele din conducere sau din compania mama".



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO