Business Internaţional

Oligarhul Oleg Deripaska a cazut la pace cu creditorii

02.12.2009, 23:12 22

United Co Rusal, compania miliardarului Oleg Deripaska, a semnatcu creditorii un acord in valoare de 17 mld. dolari (11,3 mld.euro), acesta fiind cel mai important proces de restructurare aunor datorii din istoria Rusiei, potrivit unor surse apropiate,scrie Bloomberg.

Mai mult de 70 banci din Rusia si strainatate au fost de acordsa permita celui mai mare producator mondial de aluminiurambursarea datoriilor peste sapte ani, potrivit unor persoane careau refuzat sa fie identificate deoarece discutiile au fost private.Miliardarul Mikhail Prokhorov a fost de acord sa preschimbe o partedin datorii in actiuni Rusal, majorandu-si astfel participatia incadrul companiei si devenind al doilea cel mai important actionar,potrivit acelorasi surse.

Acordul survine dupa mai mult de un an de la debutul discutiilorsi inlatura un obstacol ce se interpunea in calea organizarii uneioferte publice initiale la Hong Kong. Rusal, in cadrul careiadirectorul executiv Oleg Deripaska detine 53% din actiuni,intentioneaza sa vanda luna aceasta o participatie de 10%investitorilor la Hong Kong. Compania ar putea sa se listeze si labursa din Paris.

Printre creditori se gasesc si Royal Bank of Scotland Group,Deutsche Bank, Sumitomo Mitsui Financial Group, Barclays, BNPParibas, Commerzbank si Natixis. Vnesheconombank, sau VEB, o bancaruseasca aflata sub controlul statului al carei consiliu directoreste prezidat de premierul Vladimir Putin, este insa cel mai marecreditor.

Fondul de hedging BlueCrest Capital Management cu sediul inLondra, care a oferit companiei 100 mil. dolari, este ultimulcreditor care a semnat acordul privind planul de restructurare,potrivit Vedemosti, un ziar din Rusia care a citat o sursa dincadrul Rusal ce a refuzat sa i se faca publica identitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO