Business Internaţional

OMC este un cosmar pentru tarile in dezvoltare, crede ONU

15.08.2000, 00:00 17



O echipa de studiu a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) a etichetat recent Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) drept "un cosmar" pentru tarile in dezvoltare, sugerand trecerea acestui organism sub controlul ONU.

Potrivit raportului prezentat unei subcomisii ONU insarcinate cu protectia drepturilor omului, modul in care OMC reglementeaza comertul liber "se bazeaza pe premise injuste si preconcepute".

Autorii documentului recomanda o "revizuire radicala a intregului sistem de norme care vizeaza liberalizarea comertului", precum si o analiza a faptului daca acesta este orientat spre obtinerea unor beneficii de catre tarile bogate si sarace, deopotriva.

Desi se face intr-o buna masura ecoul criticilor lansate de gruparile anti-globalizare la adresa OMC, raportul echipei de experti ONU respinge ideea promovata de acestea in sensul stabilirii unor corelatii intre reglementarile comerciale, pe de o parte, si drepturile omului, standardele de munca si de protectie a mediului, pe de alta parte.

Chiar si unele organizatii reprezentante ale societatii civile din tari in dezvoltare se opun unui asemenea demers, sustinand ca, astfel, tarile occidentale ar beneficia de o scuza pe care sa o poata invoca in sprijinul ridicarii de bariere in calea importurilor de bunuri din cele mai sarace tari al lumii.

Documentul prezentat subcomisiei ONU are ca obiectiv principal studiul efectelor globalizarii asupra respectarii drepturilor omului, autorii sai fiind doi juristi din Uganda, respectiv din Sri Lanka.

In cazul in care va fi aprobat de plenul subcomisiei, raportul va fi prezentat in cadrul sesiunii anuale a Comisiei ONU pentru drepturile omului, programate in primavara viitoare la Geneva.

Conform concluziilor studiului, reglementarile care guverneaza relatiile dintre cele 137 de tari membre ale OMC " se constituie intr-un sistem destinat exclusiv promovarii intereselor corporatiilor mondiale dominante, care monopolizeaza deja mari segmente din comertul international.

"Consecinta finala a acestei stari de fapt consta in aceea ca, pentru anumite regiuni ale lumii, in special pentru tarile in dezvoltare din Sud, OMC reprezinta un veritabil cosmar", se arata in raportul supus dezbaterii subcomisiei ONU pentru drepturile omului.

Oficialii OMC au refuzat sa comenteze raportul, majoritatea acestora fiind in vacanta.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO