Business Internaţional

Omul care vrea să scoată gaze din Marea Neagră alături de grupul austriac OMV a fost numit de Trump Secretar de Stat şi va reprezenta America în lume

Omul care vrea să scoată gaze din Marea Neagră...

Autor: Ştefan Stan

13.12.2016, 13:11 846

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, l-a nominalizat marţi pe şeful Exxon Mobil, Rex Tillerson, pentru mandatul de Secretar de Stat al SUA, într-o mişcare ce pune în lumina reflectoarelor legăturile omului de afaceri cu Vladimir Putin, scrie Bloomberg.

Nominalizarea va da naştere unei bătălii la nivel înalt în Senatul american, având în vedere că trei republicani şi mai mulţi democraţi deja şi-au exprimat dezacordul în legătură cu numirea lui Tillerson ca diplomatul de top al SUA, în mare parte din cauza celor două decenii în care a lucrat aproape de Putin.

Tillerson a acceptat oferta lui Putin, potrivit unei surse citate de Bloomberg. El ar urma să ajungă la vârsta obligatorie de pernsionare de la Exxon în martie şi, dacă va fi confirmat, va fi primul executiv din industria petrolului care să conducă Departamentul de Stat.

Trump a clarificat într-un interviu acordat pentru Fox News că nu va da înapoi şi că îl va apăra pe Tillerson şi munca sa din Rusia, subliniând ca principal atribut al acestuia relaţiile pe care le are la nivel global. El a numit executivul un ”jucător de talie mondială”.

”Pentru mine, este un mare avantaj faptul că ştie atât de mulţi jucători mari la nivel mondial. Şi îi ştie bine. Şi a făcut afaceri masive în Rusia, afaceri masive pentru companie, nu pentru el”, a spus Trump.

Totuşi, legăturile lui Tillerson nu sunt văzute cu ochi buni de mulţi colegi republicani din Washington. Senatorul John McCain din Arizona şi Marco Rubio din Florida sunt printre parlamentarii care au pus sub semnul întrebării legăturile lui Tillerson cu Putin.

”A fi prieten cu Putin nu este un atribut pe care îl aşteptăm de la un Secretar de Stat”, a spus Rubio.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO