Business Internaţional

Operaţiunea de redresare a pachebotului naufragiat Costa Concordia s-a încheiat

Operaţiunea de redresare a pachebotului naufragiat Costa...

Autor: Ana Borlescu

17.09.2013, 08:11 1912

"Operaţiunea de «parbuckling» (rotire, n.r.) s-a încheiat. Ambarcaţiunea (...) a ajuns la verticală", a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă Franco Gabrielli, şeful protecţiei civile italiene.

La anunţtul veştii, mai multe semnale au fost lansate de sirena Concordiei şi urale s-au auzit din port, a constatat un jurnalist AFP.

"Coca navei va necesita reparaţii importante", a adăugat Gabrielli, în timp ce Sergio Girotto, de la firma italiană Micoperi, unul dintre membri consorţiului care a efectuat rotirea, a declarat că "încheierea rotirii" a declanşat aplauze în sala de presă.

Pentru inginerul Franco Porcellacchia, liderul proiectului pentru Carnival, compania mamă a armatorului Costa, "operaţiunea nu se putea derula mai bine".

Către miezul nopţii (01:00, ora României) Gabrielli a anunţat că "redresarea a depăşit nivelul critic de 24 de grade", faza finală fiind mai aproape.

Începând cu această etapă, nu va mai fi nevoie exercitarea tracţiunii asupra epavei cu ajutorul a 36 de cabluri de oţel enorme. Rotaţia va continua prin umplerea cu apă de mare, cu ajutorul unor valve, a imenselor încăperi (înalte cât un imobil între 7 şi 11 etaje) plasate pe flancul stâng al navei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO