Business Internaţional

Optimismul revine pe bursele europene, după şedinţa sumbră de marţi

 Optimismul revine pe bursele europene, după şedinţa sumbră de marţi

Autor: Vlad Popescu

07.03.2012, 11:14 625

Bursele europene au deschis miercuri în urcare, preţurile reduse ale acţiunilor rezultate după scăderea puternică de marţi încurajând unii investitori să facă pariuri optimiste privind şansele Greciei de a evita falimentul şi rezistenţa creşterii economice mondiale, transmite Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a urcat cu 0,2% în debutul şedinţei de tranzacţionare, după ce a închis marţi în scădere cu 2,6%, cel mai abrupt declin din ultimele patru luni.

Bursele din Asia au scăzut miercuri pentru cea de-a treia şedinţă consecutiv, pe fondul creşterii aversiunii la risc a investitorilor, din cauza incertitudinilor tot mai accentuate privind cel de-al doilea pachet de finanţare externă a Greciei şi termerilor legate de deteriorarea perspectivelor economice globale.

Optimismul generat în ultimele luni de infuziile uriaşe de lichiditate efectuate de Banca Centrală Europeană (BCE) pare că a pierdut prim planul, investitorii reacţionând la semnalele negative din economie şi situaţia încă neclară din Grecia.

Indicele MSCI Asia Pacific al pieţelor asiatice din afara Japoniei a scăzut miercuri cu 0,9%, ca şi indicele Nikkei al bursei de la Tokyo, după ce principalii indici ai bursei de la New York au înregistrat marţi cele mai abrupte scăderi din acest an.

Astfel, pe Wall Street, indicele Dow Jones Industrial Average a coborât marţo cu 1,6%, iar S&P 500 a închis în scădere cu 1,5%, în timp ce piaţa Nasdaq s-a retras cu 1,4%, din cauza temerilor privind posibilitatea unui default dezordonat în Grecia şi impactului încetinirii creşterii economice a Chinei asupra creşterii economice mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO