Business Internaţional

Orasul Bretton Woods ii invita pe liderii mondiali sa rescrie istoria

13.11.2008, 16:27 32

Conferinta de la Bretton Woods din 1944 a pus bazele sistemului financiar international. Hotelul care a gazduit-o a trimis invitatii liderilor mondiali pentru a reedita evenimentul.

Hotelul Mount Washington din Bretton Woods, New Hampshire, are un mesaj pentru liderii mondiali: "Mai avem locuri libere".
Imediat dupa ce presedintele francez Nicolas Sarkozy a lansat apelul la un "nou Bretton Woods" - numele purtat de conferinta care a avut loc la hotel in 1944 si in urma careia a luat nastere noul sistem economic global -, hotelul a vrut sa se stie ca ar gazdui cu cea mai mare placere un alt asemenea eveniment.
"I-am scris imediat o scrisoare presedintelui Sarkozy pentru a-l invita aici", a afirmat Pat Corso, CEO-ul hotelului, care i-a adresat o invitatie similara presedintelui Bush, potrivit senatorului republican Judd Gregg din New Hampshire, implicat si el in aceasta poveste.
Corso a mai spus ca nu este nemultumit de decizia lui George Bush de a lua parte la reuniunea celor 20 de state industrializate si in curs de dezvoltare care va avea loc pe 15 noiembrie la Washington. Pana la urma respectiva intalnire va fi doar prima dintr-o serie lunga de summit-uri, asa ca hotelul mai are inca sansa de a-si ocupa din nou locul in istoria economiei lumii.
Construit de un industrias, Joseph Stickney, in 1902, hotelul cu opt nivele, cu podea rosie si proiectat in stilul renascentist spaniol este inconjurat de rezervatia White Mountain National Forest. Chiar si dupa ce au fost investite 50 de milioane de dolari in renovarea hotelului, adaugandu-i-se o sala de spa, un centru de conferinte si o gradina la ultimul etaj, cladirea mai pastreaza inca o aura de eleganta specifica stilului edwardian. Ceaiul de dupa-amiaza este servit in holul principal, iar barbatii trebuie sa poarte costume si cravate atunci cand cineaza in restaurantul hotelului.
Hotelul cu o istorie atat de bogata este inconjurat si de o veranda lunga de aproximativ 300 de metri, loc in care delegatii care au luat parte la reuniunea din 1944 de la Bretton Woods s-au adunat pentru a face poze. Toate fotografiile realizate atunci pot fi observate in holul central al hotelului.
Delegatii de la Bretton Woods, printre care s-a numarat si cunoscutul economist John Maynard Keynes, proveneau din 44 de state ale lumii. Mary Ann Gordon, ghidul turistic al hotelului, afirma ca unul dintre motivele pentru care a fost ales Bretton Woods pentru a organiza reuniunea este acela ca permitea cazarea evreilor, spre deosebire de alte hoteluri.
Oficialii americani au dorit ca evenimentul sa fie organizat intr-un stat mai nordic, deoarece se temeau ca delegatii din America de Sud, Africa sau Asia nu s-ar simti prea bine in statele sudice, guvernate de legi ale segregarii rasiale, potrivit lui James Boughton, istoric al Fondului Monetar International, organizatie care a luat fiinta in urma respectivei conferinte. Pozitia izolata in care era asezat hotelul le-a permis delegatilor sa munceasca fara a fi distrasi de ceva, este de parere Mark Williams, in varsta de 45 de ani, profesor la Universitatea de Economie din Boston. In prezent, conferinta "ar fi echivalenta cu a duce pe toata lumea in Islanda fara telefoane mobile".
Agenda de lucru a conferintei a fost impresionanta: un plan pentru stabilizarea economica a Europei de dupa al Doilea Razboi Mondial, crearea Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale, organizatii care aveau ca principal scop oferirea de ajutor financiar catre statele care aveau nevoie si chiar crearea unui curs de schimb fix care s-a mentinut pana in timpul presedintelui Richard Nixon, care a decis retragerea Statelor Unite din pactul care presupunea legarea monedei de aur in 1971.
Delegatii incercau, de asemenea, sa previna aparitia unui al treilea razboi mondial, potrivit lui Boughton. "Exista perspectiva ca pacea depindea de prosperitate si prosperitatea depindea de comertul intre statele lumii", spune istoricul FMI.
Criza financiara internationala i-a facut pe liderii mondiali sa se gandeasca la planuri pe termen lung, la fel ca aceia care au luat parte le conferinta de la Bretton Woods. "Vom avea un nou Bretton Woods", a declarat Sarkozy pe 15 octombrie, dupa ce s-a intalnit cu omologii sai din Uniunea Europeana. "Trebuie sa refacem sistemul din temelii", a mai spus presedintele Frantei.
Si premierul Marii Britanii, Gordon Brown, a argumentat in favoarea crearii "unui nou Bretton Woods - o arhitectura financiara noua pentru anii care vor veni". Prim-ministrul italian Silvio Berlusconi a adus si el in discutie subiectul "Bretton Woods".
Hotelul, aflat la 257 de kilometri de Boston, isi prezinta istoria in brosuri si prin intermediul presei sau al DVD-urilor promotionale. La intrarea in multe camere de oaspeti pot fi observate placi comemorative care poarta numele delegatilor care au luat parte la conferinta.
Hotelul are o semnificatie speciala pentru europeni, printre cei 80.000 de clienti care stau in fiecare an aici numarandu-se 3.000 de locuitori ai continentului, a afirmat purtatorul de cuvant al Bretton Woods, Irene Donnell. Cu putin timp inainte de alegerile primare din ianuarie care au avut loc in New Hampshire un grup de jurnalisti danezi care trebuiau sa scrie despre campanie au cerut sa vada camera in care a stat delegatul din partea Danemarcei. In 1944 aceasta tara se afla inca sub ocupatie nazista.
"Noi, ca americani, avem tendinta sa privim acest hotel doar din punct de vedere al valorii sale pe piata", a afirmat CEO-ul Corso, in varsta de 58 de ani, in legatura cu istoria asociata hotelului. "Europenii vin aici si ne spun ca, daca nu ar fi existat acea conferinta, lucrurile nu ar mai fi stat la fel in Europa."
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO