Business Internaţional

Oriflame ar vrea sa revina la bursa dupa o absenta de cativa ani

25.09.2003, 00:00 43



Producatorul suedez de cosmetice Oriflame intentioneaza sa lanseze o oferta publica initiala, in cursul anului viitor, operatiune care va evalua compania la peste un miliard de euro, au declarat, marti, surse din cadrul companiei.



Conducerea companiei a selectat deja bancile de investitii Merrill Lynch si Carnegie in calitate de administratori ai acestei operatiuni.



Oriflame Cosmetics, care practica strategia vanzarilor directe si este cunoscuta pentru produsele de ingrijire corporala, cosmetice si parfumuri, intentiona sa se listeze la bursa in cursul anului 2002, dar proiectul a fost amanat, ca si in cazul altor companii, din cauza declinului mondial al pietelor de valori.



Directorul executiv Svenn O. Mattson considera ca situatia de la burse incepe sa se imbunatateasca.



"Oriflame este o companie solida din punct de vedere financiar. O astfel de operatiune va avea loc, mai devreme sau mai tarziu", a aratat Mattson, precizand ca producatorul nu a luat deocamdata nici o decizie in acest sens.



La randul sau grupul de investitii private Industri Kapital, proprietarul Oriflame, a remarcat imbunatatirea conditiilor de la bursa.



"Compania pregateste o operatiune de listare, care va avea loc peste un an sau doi. In general, investitorii isi recapata increderea in piata, ceea ce este un semn bun", a aratat Anne Holm Rannaleet, purtatorul de cuvant al Industri Kapital.



Oriflame a fost fondata in Suedia de Robert si Jonas af Jochnick, in 1967. In ultimii ani, Oriflame a obtinut rezultate deosebite si dispune de 1,3 milioane de distribuitori in peste 50 de state.



Anul trecut, profitul net a crescut cu 66% la 74,4 milioane de euro, vanzarile cifrandu-se la 544 milioane de euro.



O eventuala listare la bursa de valori din Stockholm ar insemna, practic, revenirea companiei pe piata valorilor mobiliare. Oriflame a realizat o operatiune similara in 1982, la bursa din Londra, dar a fost delistata in 1998, dupa ce a devenit o companie privata.



Analistii au aratat ca o astfel de operatiune va fi binevenita in randul bancilor de investitii, care au asistat la scaderea substantiala a acestor tranzactii, precum si a activitatii de fuziuni si achizitii din norul Europei, dupa declansarea crizei din sectorul tehnologic.



Listarea Oriflame ar putea incuraja si alte companii, care asteapta prudent redresarea burselor de valori.



Desi exista destule companii interesate de listarea pe pietele din nordul Europei, apetitul investitorilor pentru astfel de operatiuni s-a diminuat.



Potrivit bancii de investitii Carnegie, valoarea ofertelor publice initiale inregistrate anul trecut in regiune a totalizat 900 de milioane de dolari, in timp ce bursele europene au raportat 146 de tranzactii insumand 16 miliarde de dolari.



Prin comparatie, companiile nordice au organizat 15 astfel de operatiuni, in 2001, care s-au ridicat la 3,6 miliarde de dolari, si 47 de oferte in 2000, cu o valoare de 14,5 miliarde de dolari.



Potrivit datelor furnizate de firma Dealogic, anul acesta a avut loc o singura operatiune de listare, care a implicat compania Gudme Raashou Vision din Copenhaga si a avut o valoare de 8,04 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO