Business Internaţional

Oriflame Cosmetics s-a listat la bursa din Stockholm

25.03.2004, 00:00 80



Producatorul Oriflame Cosmetics este prima companie suedeza care s-a listat la bursa de la Stockholm, in ultimele 20 de luni, oferta sa primara de actiuni fiind suprasubscrisa de zece ori, informeaza Financial Times.



Pretul actiunilor a fost stabilit la 190 de coroane suedeze (25,31 dolari), ceea ce evalueaza compania la 11,27 miliarde de coroane suedeze (1,5 miliarde de dolari).



Compania este controlata in proportie de 41% de firma autohtona de investitii private Industri Kapital. Un pachet similar de actiuni se afla in posesia familiei fondatoare Jochnik.



Cererea ridicata pentru actiuni Oriflame a determinat Industri Kapital sa majoreze pachetul scos la vanzare de la 35% la 40,2%.



In urma subscrierii ofertei, pachetul de actiuni al familiei Jochnick scade de la 41% la 24,1%, iar cel al Industri Kapital, de la 41% la 18,8%.



Anul trecut, compania a inregistrat vanzari de 652 de milioane de euro si a obtinut un profit net de 89 milioane de euro.



Potrivit Financial Times, Oriflame are aproape 1,4 milioane de distribuitori in 54 de tari. Cea mai mare piata a sa este Rusia, dar compania intentioneaza sa patrunda, in urmatorii doi ani, in China si in alte tari in curs de dezvoltare.



Oriflame Cosmetics, care practica strategia vanzarilor directe si este cunoscuta pentru produsele de ingrijire corporala, cosmetice si parfumuri, intentiona sa se listeze la bursa inca din 2002, dar proiectul a fost amanat, ca si in cazul altor companii, din cauza declinului mondial al pietelor de valori.



O serie de analisti considera ca debutul bursier de succes al Oriflame poate stimula si alte companii suedeze, in conditiile in care bursa de la Stockholm nu a mai inregistrat o operatiune de listare din iunie 2002.



Anul trecut, producatorul autohton de frigidere Dometic a renuntat la o asemenea tranzactie, cu numai 60 de minute inainte de ora stabilita pentru vanzarea actiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO