Business Internaţional

Oriflame, la vanzare

03.12.2003, 00:00 21

Fondul de investitii Industri Kapital se pregateste sa vanda sau sa listeze compania suedeza Oriflame Cosmetics, tranzactia fiind evaluata la aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Procesul de vanzare a producatorului de cosmetice se va extinde pana in primul trimestru al anului viitor.
Grupul financiar a apelat la serviciile bancii de investitii americane Merill Lynch.
Este foarte posibil ca alte fonduri de investitii rivale, precum si companii multinationale care au deja divizii din sectorul produselor cosmetice (grupul american Procter & Gamble, compania germana Beiersdorf si Kao, din Japonia) sa isi arate interesul pentru aceasta tranzactie.
Industri Kapital si familia Jochnick, fondatoare a companiei suedeze,  detin impreuna 82% din actiunile Oriflame si estimeaza ca din vanzarea afacerii vor obtine o suma mai mare decat din listarea la bursa de valori. Cu toate acestea, reprezentantii fondului de investitii au declarat la inceputul acestei saptamani ca, desi au fost luate in consideratie toate optiunile de iesire din afacere, cea mai probabila este vanzarea de actiuni pe piata primara.Chiar in momentul preluarii companiei, in 1999, pentru care a platit 315 milioane de dolari, Industri Kapital a declarat ca prefera iesirea din afacere prin listarea la bursa.
Fondata in 1967, Oriflame se prezinta consumatorilor drept "un lux pe care ti-l poti permite". Este prezenta in 54 de tari si detine unitati de productie in Polonia si India. O alta divizie de productie se construieste in Moscova.
Vanzarile companiei Oriflame au crescut de la 447 milioane de euro, in 2002, la 544 milioane in 2003. Profitul brut s-a inscris in aceeasi tendinta, urcand de la 82 milioane de euro la 106 milioane euro.
In Romania compania este prezenta de circa 10 ani. Anul trecut Oriflame a avut vanzari de 22,2 milioane dolari, in crestere cu 47%. Pentru acest an compania estimeaza o crestere a vanzarilor cu 30%.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO