Business Internaţional

Pagubele provocate de inundaţii ar putea frâna creşterea economiei Germaniei

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

12.06.2013, 20:42 317

Inundaţiile care au devastat părţi din sudul şi estul Germaniei ar putea frâna temporar creşterea celei mai mari economii europene, potrivit asociaţiei industriaşilor germani BDI, în timp ce agenţia Fitch a evaluat pagubele economice produse de revărsările de ape la 12 miliarde euro, mai mari decât cele din 2002, scrie Thomson Reuters.

În pofida inundaţiilor, economia va putea, dar cu foarte mare dificultate, să ajungă anul acesta la creş­terea de 0,8% prognozată de BDI, apre­ciază Ulrich Gril­lo, preşedintele aso­ciaţiei.

„Dar este dificil de estimat influenţa inundaţi­ilor (asupra economiei – n.red.)“, a spus Grillo. El a subliniat că lu­crările de re­construcţie vor com­pensa probabil pe ter­men lung în­ce­tinirea ini­ţială a eco­nomiei.

Inundaţiile au deter­minat evacuarea a sute de mii de persoane în ultimele săptămâni în Germania, Cehia şi Slovacia. Doar în Ger­mania, al doilea mare producător agricol din Europa, apele au acoperit zeci de mii de hectare de te­ren agricol, distrugând re­colte şi utilaje.

Potrivit Fitch, asigură­torii ar putea înregistra pier­deri de până la trei mi­liarde de euro din cereri de des­păgubire. Agenţia a su­bliniat că acestea nu vor pune în pericol ratingurile companiilor.

Constructorul auto Volkswagen este una dintre companiile forţate de ape să închidă din fabrici, iar transportul pe fluviul Rin a fost întrerupt.

În 2002, anul în care Europa Centrală a fost devastată de inundaţii de o amploare similară celor de acum, asigurătorii au absorbit pierderi de 1,8 miliarde euro.

Vienna Insurance Group estimează că va avea de plată între 40 şi 45 de milioane euro, comparativ cu 20 de milioane de euro în urmă cu 11 ani.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 13.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO