Business Internaţional

Paranoia sau pericol real in relatiile dintre Washington si Beijing?

18.04.2006, 00:00 12

SUA isi manifesta ingrijorarea referitor la problemele care ar putea sa apara in urma colaborarilor cu China, in ceea ce priveste achizitionarea de la firma chineza Lenovo a calculatoarelor pentru Departamentul de Stat.

Lou Dobbs este un maestru in arta prezicerii dezastrelor. Luna trecuta cunoscutul prezentator american a anuntat in direct pentru telespectatorii CNN ca in momentul in care Departamentul american de Stat incearca sa stabileasca o retea sigura de comunicatii, apeleaza la ajutorul Chinei comuniste, facand SUA sa fie mai vulnerabile decat oricand.

Aceasta poveste s-a dovedit a fi nimic mai mult decat un exercitiu prin care Lou Dobbs incearca sa inlature companiile imigrante, fiind, de fapt, vizat un singur nume, Lenovo. Aceasta companie producatoare de sisteme PC a avut, initial, sediul in China, iar anul trecut a achizitionat divizia de PC-uri a companiei I.B.M, stabilindu-si noul sediu in Raleigh. De curand, Lenovo a castigat licitatia pentru a fi furnizorul oficial de calculatoare pentru membrii Departamentului de Stat (Ministerului de Externe american). Beneficiile acestui contract se vor ridica la valoarea de 13 miliarde de dolari (10,7 mld. euro). Atat Lou Dobbs, cat si alti politicieni din Congresul american iau in considerare posibilitatea ca aceste calculatoare sa fie folosite de chinezi ca mijloc pentru activitatile de spionaj.

Simpla existenta a acestei posibilitati este suficienta pentru a dauna reputatiei companiei Lenovo, care, in momentul de fata, este cea mai internationalizata companie din aceasta industrie. Mai mult decat atat, Lenovo va intampina serioase impedimente pentru a concura pe o piata atat de competitiva, cum este piata producatorilor de PC-uri.

Pozitia adoptata de Dobbs nu este una singulara, fiind sustinuta si de Michael Wessel, membru al Comisiei pe probleme de cercetare a economiei si securitatii americano-chineze. Acesta teoretizeaza ca, avand in vedere faptul ca Departamentul de Stat va utiliza calculatoarele produse de Lenovo in birourile din intreaga lume, exista posibilitatea ca autoritatile chineze sa aiba acces la informatii confidentiale. Acest fapt ar avea, evident, consecinte negative asupra SUA.

Teoria pe care a elaborat-o Wessel nu este insa atat de amanuntita incat sa ofere informatii referitor la tacticile pe care le vor folosi chinezii pentru a putea instala un software care sa transmita informatiile secrete catre Comitetul Central chinez. In plus, desktopurile Lenovo care sunt destinate birourilor Departamentului de Stat nu vor fi asamblate in China, ci in fabricile din Carolina de Nord. Un alt aspect asupra caruia nu au fost oferite explicatii suficiente se refera la modul in care calculatoarele in care se va introduce software-ul care sa permita transmisia de date secrete va putea trece de controalele Serviciului General de Administratie si ale celorlalte departamente care se ocupa de asigurarea tuturor sistemelor PC.

Faptul ca ipotezele emise de Lou Dobbs sunt bazate mai mult pe intuitie decat pe date exacte reprezinta o carenta importanta in semnalul de alarma pe care il trage.

Larry Wortzel, presedintele Comisiei de Securitate, in cadrul careia activeaza si Michael Wessel, declara ca exista anumite riscuri pe care le implica achizitionarea calculatoarelor de la compania Lenovo si ca nu intelege de ce Departamentul de Stat a ales sa isi asume acest risc. Atat Wortzel, cat si Wessel considera ca Lenovo este manevrata de autoritatile de la Beijing, ceea ce ar putea avea un efect negativ asupra Statelor Unite. Intrebat de ziaristii publicatiei The New York Times pe ce baze isi construieste ipotezele, Wortzel a declarat, ca si Dobbs, ca nu detine informatii oficiale si ca nu a intreprins demersuri speciale in acest sens.

Adevarul este ca Lenovo este o companie care a fost infiintata in anul 1984 de un grup de oameni de stiinta chinezi, care nu faceau parte din Partidul Comunist Chinez si nici nu impartaseau ideologia acestuia. Manati de dorinta de a pune bazele propriei companii si avand spiritul antreprenorial necesar, initiativa savantilor chinezi a fost finantata de Academia chineza de Stiinta. Afacerea a pornit de la un capital de 25 de mii de dolari, fiind printre primele companii chineze care au dat dreptul ca angajatii sa poata cumpara actiuni.

In momentul de fata, printre actionarii Lenovo se numara Academia chineza de Stiinta, care detine un pachet actionar minoritar, IBM si trei firme private americane. Pachetul majoritar de actiuni este detinut de actionarii publici, iar actiunile sunt cotate la Bursa de Valori din Hong Kong. De asemenea, la conducerea Lenovo se afla americanul William Amelio, fostul vicepresedinte al companiei Dell.

Intervievat asupra acestei probleme, James Mulvenon, directorul adjunct al Centrului pentru Cercetare si Analiza, cu sediul la Washington, a declarat ca exista temeri referitoare la activitatile chineze de spionaj, finantate de catre stat. Cu toate acestea, compania Lenovo nu se afla printre institutiile suspectate de a intreprinde asemenea activitati. Mai mult decat atat, Mulvenon a caracterizat controversa legata de Lenovo ca fiind doar o "manifestare xenofoba si un curent antichinez, deghizat sub forma unor preocupari de ordin tehnologic".

Rob Enderle de la Enderle Group, o firma de consultanta tehnologica din San Jose, California, se alatura celor care sustin ca ingrijorarile referitoare la pericolul pe care il reprezinta Lenovo sunt total lipsite de fundamente. Astfel, Lenovo este cea mai globala companie din industria mondiala de PC-uri, iar acest lucru se reflecta in competitia globala, in care sunt incluse si SUA. O alta problema este aceea ca cei mai multi americani refuza sa plateasca impozite pentru achizitionarea unor produse care nu sunt americane.

"In calitate de platitor de impozite, ma deranjeaza faptul ca platesc impozite pentru calculatoarele produse de o companie detinuta de guvernul Republicii Populare Chineze. Ma intreb de ce Departamentul american de Stat nu a ales sa colaboreze cu o companie 100% americana", spune Larry Wortzel.

Un aspect pe care cei care blameaza colaborarea dintre SUA si China nu il iau in considerare e faptul ca, intr-un sistem global din care face parte industria calculatoarelor, conflictele de genul capitalism versus comunism nu-si au locul. Mai mult decat atat, SUA au, la randul lor, companii care sa le reprezinte in China. Roger Kay, presedintele firmei americane de consultanta Endpoint Technologies Associates, spune ca, in momentul de fata, exista o serie de companii americane care au decis sa-si stabileasca sediul in China.

Motivul nu este doar faptul ca aici forta de munca este foarte ieftina, ci si ca se urmeaza tendinta de a migra in zona spre care se indreapta majoritatea companiilor, in prezent catre Asia.

Un alt aspect asupra caruia ar trebuie sa se axeze americanii este acela ca firmele americane din domeniul productiei de calculatoare pierd teren in fata companiilor asiatice, atat din China, cat si din Taiwan si Coreea de Sud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO