Business Internaţional

Pariu uriaş în automobilele autonome ale Uber: Investiţia de un miliard de dolari care ar propulsa compania la $100 mld. şi ar lăsa-o fără şoferi

Pariu uriaş în automobilele autonome ale Uber:...

Autor: Izabela Cutieru

14.03.2019, 15:40 799

Un grup de investitori condus de SoftBank Group Corp şi Toyota Motor Corp negociază o potenţială investiţie de cel puţin un miliard de dolari în unitatea de autovehicule autonome a Uber Technologies, investiţie ce ar putea valoriza unitatea între 5 şi 10 miliarde de dolari, informează Reuters.

Investiţia reprezintă o injecţie de numerar pentru programul de maşini care se conduc singure al Uber, care consumă sute de milioane de dolari fără a genera venituri.

De asemenea, ar putea contribui la creşterea valorii Uber, în condiţiile în care compania se pregăteşte pentru un debut pe piaţa de capital, în urma căruia valoarea sa ar putea ajunge la 100 de miliarde de dolari.

Companiile Uber şi SoftBank au refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al Toyota a declarat că producătorul de automobile „revizuieşte constant şi ia în considerare diverse opţiuni pentru investiţii”, dar nu are nimic de anunţat.

Informaţiile privind discuţiile au apărit în The Wall Street Journal, care a spus că o înţelegere ar putea fi încheiată luna viitoare. Acţiunile grupului SoftBank au crescut cu 4% în deschiderea zilei de tranzacţionare la Tokyo, în timp ce acţiunile Toyota au rămas constante.

Uber, care a pierdut anul trecut în jur de 3,3 miliarde de dolari, pariază pe o tranziţie către maşini autonome pentru a elimina nevoia de a plăti şoferii.

Tehnologia maşinilor autonome a iscat nelinişti anul trecut, după ce unul dintre autovehiculele Uber a lovit şi a ucis un pieton în Arizona. Procurorii au renunţat la caz, săptămâna trecută.

Provocarea dezvoltării unei astfel de tehnologii a condus la alianţe anterior improbabile, precum cea dintre SoftBank şi Toyota, realizată în Japonia. SoftBank a investit 2,25 miliarde de dolari în unitatea de autoturisme autonome Cruise a General Motors Co, care a mai primit fonduri şi de la Honda Motor Co Ltd.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO