Business Internaţional

Parmalat incepe sa respire

19.05.2004, 00:00 11



Producatorul italian de lactate Parmalat a anuntat ca profitul operational brut pe primele 4 luni este stabil si ca nu a fost nevoit sa deschida o linie de credit de la banci.



Ajuns in stare de colaps in decembrie, fara lichiditati si cu 14,5 mld. euro datorii, grupul se afla in proces de negociere a unei intelegeri de tip "datorie pentru capital" , cu investitori institutionali, afirma Financial Times.



Se asteapta ca Enrico Bondi, administratorul companiei numit de guvern, sa se intalneasca saptamana viitoare cu creditorii companiei, pentru a discuta conditiile sub care acestia ar putea primi parti din capitalul grupului. Mai multe filiale ale grupului au contractat datorii, dar acestea au situatii financiare diferite si fiecare o valoare diferita pentru potentialii investitori.



"Cifrele arata ca Parmalat, in prezent, nu valoreaza mai mult de 1,5 mld. euro, dar situatia s-a stabilizat si se poate imbunatati. Reprezinta o potentiala afacere, iar pentru noi acest lucru este important in scopul de a face profit", a declarat un creditor.



Veniturile afacerilor Parmalat ce se doresc a fi mentinute de catre Bondi au scazut in aprilie la 1,17 mld. euro, de la 1,19 mld. euro, acum un an.



In Brazilia, unde Parmalat a investit foarte mult in ultimii ani si unde sunt cele mai mari probleme, veniturile au scazut la 38 mil. euro de la 122 mil. euro, iar pierderea operationala bruta a crescut la 12,2 mil. euro, de la nivelul de 7,8 mil. euro. Operatiunile din Brazilia sunt prinse in lupta judiciara pentru controlul unitatilor din aceasta tara.



Operatiunile Parmalat din S.U.A., pe care domnul Bondi spera sa le vanda, au cunoscut o scadere a veniturilor de la nivelul de 287 mil la 224 mil. euro.



Daca investitorii nu vor accepta conditiile transferului, grupul va trebui sa intre in lichidare financiara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO