Business Internaţional

Pe noul si pe vechiul continent, favoritele vor fi actiunile "defensive"

07.01.2003, 00:00 12

Actiunile au toate sansele sa redevina o investitie atractiva si profitabila pentru ca in urmatoarele 12 luni piata bursiera are cateva avantaje vizibile, cum ar fi imbunatatirea profiturilor si nivelul redus al dobanzilor.
Pentru exemplificare, analistii de la Wall Street Journal Europe au alcatuit un portofoliu de cinci actiuni europene care sunt estimate ca vor avea o performanta mai buna decat media pietei in general. Ei au ales Europa pentru ca in general actiunile europene se tranzactioneaza la un pret mai mic decat cele americane si astfel sunt mai putin afectate de un eventual conflict major intre America si Orientul Mijlociu.
In alcatuirea portofoliului lor analistii de la Wall Street Journal au cautat actiuni cu un raport pret/profit scazut si potential de crestere anual solid pentru urmatorii trei, cinci ani. Lista initiala a prins 30 de actiuni din care dupa o serie de evaluari si consultarea preferintelor managerilor de fonduri de investitii europene s-a ajuns la cele cinci actiuni.

Telecomunicatii, media si consum
Prima pe lista este Vodafone Group din Marea Britanie, compania care a facut execeptie de la unele criterii aplicate celorlalte actiuni pentru ca a fost recomandata in mod special de majoritatea managerilor fondurilor de investitii. Vodafone este un operator global de telefonie mobila care are peste 100 de milioane de clienti in 29 de tari fiind cotata drept cea mai buna investitie in industria de telecomunicatii europeana. Fata de majoritatea concurentilor sai Vodafone are un mare avantaj si anume nu esteincarcata de datorii.
Actiunile grupului Publicis din Franta, a patra mare companie din industria mondiala a publicitatii, se afla pe lista pentru ca are sanse mari sa se redreseze in urmatoarele 12 luni. Anul trecut, Publicis a achizitionat grupul Bcom3, pentru suma de 2,2 mld. euro, integrand retelei sale agentiile de publicitate Leo Burnett si D'Arcy si firma de media Starcom Media Vest.
Aventis, compania farmaceutica franco-germana reprezinta o alegere ieftina insa complicata. Actiunile Aventis sunt tranzactionate la o valoare foarte buna in comparatie cu restul industriei iar noul antibiotic Ketek produs de Aventis ar putea primi aprobarea necesara pentru iesierea pe piata de la comisia americana pentru alimente si medicamente.
Cele doua companii care completeaza lista sunt cei doi giganti mondiali producatori de bunuri de larg consum Unilever si NestlA©. Managerii fondurilor de investitii sunt de parere ca ambele companii reprezinta o alegere buna si in consecinta mai toti detin in portofoliu ambele actiuni care reprezinta o achizitie buna in termeni de aparare in cazul in care situatia economica nu se imbunatateste si au amandoua capacitatea sa depaseasca performantele realizate de restul piatei.
Ca parte a unui program de restructurare, Unilever renunta la afacerile marginale si se concentreaza pe cele mai puternice 400 de marci, alocand si resurse mai mari pentru cercetare si marketing pentru a stimula cresterea.
NestlA© a incheiat un an in care si-a continuat planul sau de achizitii menite sa contribuie la cresterea companiei. In ultimii doi ani NestlA© a cumparat companiile americane Ralston Purina si Grand Ice Cream. NestlA© este cea mai mare companie mondiala de pe piata produselor alimentare.

Ce spune Money Magazine?
Analistii americani de la Money Magazine sunt de parere ca in 2003 piata bursiera va avea o evolutie pozitiva insa lista lor cu actiunile recomandate pentru investitii este destul de conservativa, cu sapte actiuni care nu numai ca sunt bine pozitionate in ideea unei redresari economice dar au si acel caracter defensiv in cazul unei evolutii negative.
Dell Computres, principalul producator mondial de computere este prima optiune datorita performantelor bune din 2002. Gillette reprezinta o alta varianta mai ales datorita programului indraznet de dezvoltare lansat in ultimii doi ani de directorul executiv Jim Kilts. In 2003 Gillette va lansa noi produse promitatoare, inclusiv Sensor 3, un nou tip de rezerva pentru aparatele de ras.
Producatorul de produse din tutun Philip Morris este o alta alegere pentru ca este extrem de profitabila cu excelente rezultate financiare.
Alte actiuni de pe lista analistilor americani sunt cele ale fondului de investitii Northern Trust din Chicago si cele ale ale producatorului de medicamente Wyeth. Perspectivele unui razboi cu Irakul fac atractive actiunile producatorului de echipament si armament militar Northrop Grumman, in conditiile unei cresteri cu 15% a bugetului pentru aparare a SUA. A saptea companie este Hewitt, specializata in procesarea de date si outsourcing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO