Business Internaţional

Peste 30.000 de femei îi scot din minţi anual pe locuitorii din Hong Kong. Vedeţi aici de ce

Peste 30.000 de femei îi scot din minţi pe locuitorii din Hong Kong în fiecare an. Vedeţi aici de ce

Autor: Radu Racu

07.02.2012, 18:03 2345

Autorităţile chineze încearcă să-i liniştească pe locuitorii din Hong Kong că vor limita numărul femeilor chineze care vin să nască în provincie, după ce în ultimii ani s-a înregistrat o adevărată migraţie în acest sens provocată de beneficiile acordate în regiune, scrie Financial Times.

Fiecare copil care se naşte în Hong Kong, indiferent de provenienţa părinţilor, primeşte automat drepturi de rezidenţă şi 12 ani de educaţie gratuită.

Ştiţi cât e salariul minim în China ? În 2004 era a 12-a parte din cel din SUA, acum a ajuns la un sfert

Guvernatorul provinciei Guangdong - o regiune din partea continentală a Chinei, situată la circa 140 de kilometri nord de Hong Kong - a declarat presei locală că autorităţile vor amenda femeile care călătoresc ala Hong Kong pentru a naşte al doilea copil, conform legislaţiei în vigoare în China contientală. "Locuitorii din Hong Kong pot sta liniştiţi. Există căi de a rezolva problema aceasta", a spus Zhu Xiaodan, noul guvernator al provinciei Guangdong.

Numărul copiilor născuţi în Hong Kong de femei care provin de pe continent a crescut rapid, de la 709 în anul 2000, la 33.499 în primele 11 luni ale anului trecut. Circa 40% din nou-născuţii in Hong Kong au părinţi care călătoresc din China continentală, o excursie care costă circa 6.000 de dolari.

Trendul a generat nemulţumiri tot mai mari în rândul locuitorilor din Hong Kong, care pregătesc una din cele mai mari mişcări de protest de la reunificarea din urmă cu 15 ani. Luna aceasta, o comunitate organizată pe Facebook, intitulată "Este timpul să spunem nu" a cumpărat o pagină întreagă de reclamă într-un ziar din Hong Kong în care cerea măsuri concrete pentru stoparea "invaziei" mamelor din China, asociate cu imaginea unor lăcuste. În luna ianuarie, câteva mii de persoane au protestat în faţa unui magazin Dolce&Gabbana din Hong Kong, împotriva unui presupus tratament preferenţial acordat cetăţenilor din China continentală.

"Aceasta este consecinţa unui flux de 30 de milioane de turişti chinezi într-un oraş de 7 milioane de locuitori, cum e Hong Kong", spune Victor Zheng, academician de la Universitatea Chineză din Hong Kong. "Este dificile pentru locuitori să accepte acum că au devenit dependenţi economic de banii care vin de pe continent, o regiune privită pşână nu demult ca ruda săracă a Hong Kong-ului", spune Zheng.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO