Business Internaţional

Petrolistii dau explicatii pentru incasarile record

07.11.2005, 16:20 14

Directorii executivi ai celor mai importante cinci companii producatoare de petrol din Statele Unite vor da explicatii Senatului despre recentele incasari ce au atins un nivel urias, informeaza Houston Chronicle.

Astfel, directorul executiv de la Exxon Lee Raymond, David O''Reilly, CEO-ul companiei Chevron, James Mulvac, CEO la ConocoPhillips, reprezentantul BP America, Ros Pillari si presedintele grupului Shell, John Hofmeister, au fost de acord sa participe in cadrul unei audieri convocate de comisiile de comert si energie ale senatului american.

In acest sens, pe fondul nemultumirii consumatorilor asupra pretului energiei si a intentiei legiuitorilor de a modifica taxele pentru profiturile inregistrate, cei cinci manageri anticipeaza o intalnire tensionata.

"Consider ca discutiile vor fi foarte aspre si dificile pentru acestia", declara Pete Domenici, presedintele Comisiei de energie a senatului. Executivii, afirma Domenici, ar trebui sa fie pregatiti pentru a explica cum au inregistrat aceste venituri uriase si care sunt intentiile de a folosi aceste sume.

Companiile producatoare de petrol au raportat pentru al treilea trimestru incasari spectaculoase. Exxon Mobil, gigantul american al industriei petroliere, a raportat pe al treilea trimestru al acestui an un profit de 9,9 miliarde de dolari (8,3 de miliarde de euro), un record in istoria sectorului corporatist din Statele Unite.

Cele mai mari cinci companii petroliere ale lumii ar putea raporta un profit net combinat in valoare de 26 de miliarde de dolari pentru trimestrul trei, in crestere cu 23% fata de perioada similara a anului anterior, conform Credit Suisse First Boston. Cele cinci companii sunt Exxon Mobil, Shell, BP, Total si Chevron.

La inceputul saptamanii trecute, Charles Grassley, presedintele Comisiei de finante a senatului, a solicitat companiilor din industria petrolului sa contribuie cu 10 procente din totalul castigurilor pentru a acorda ajutoare de caldura gospodariilor pe perioada lunilor de iarna.

"Aveti responsabilitatea de a ajuta cetatenii americani cu probleme financiare sa faca fata costurilor ridicate cu combustibilul. Nu este deloc irational sa asteptam din partea corporatiilor care inregistreaza cresteri ale profiturilor de 50,75 si 100 de procente sa contribuie cu 10% din acestea pentru a alimenta bugetele programelor de asistenta sociala", a declarat Grassley.

Totusi, oficialii industriei sustin ca aceste fonduri sociale reprezinta o responsabilitate de guvernului, nicidecum un rol al sectorului privat.

"Consideram ca Congresul ar trebui sa administreze programele de asistenta", a precizat John Bisney, purtatorul de cuvant al Institutului Petrolier din America.

"Mai mult, ca orice entitate corporatista, platim taxe administratiei centrale si asteptam astfel ca guvernul sa-si indeplineasca aceste functii", a adaugat acesta. claudiu.vrinceanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO