Business Internaţional

Piata certificatelor de emisii de bioxid de carbon s-a triplat in 2006

04.05.2007, 14:34 23

Piata mondiala a certificatelor de emisie a dioxidului de carbon s-a triplat in 2006, ajungand la 30 de miliarde de dolari (22 mld. euro) de la 11 miliarde de dolari (8,08 mld. euro) in 2005, potrivit statisticilor Bancii Mondiale, titreaza International Herald Tribune.
Pietele pe care se tranzactioneaza astfel de certificate fixeaza pretul gazului de sera, fiind percepute din acest motiv drept una dintre cele mai eficiente arme de reducere a emisiilor poluante. Datorita lor, companiile care inregistreaza emisii ridicate sunt fortate sa plateasca mai mult pentru a-si continua activitatea sau sa isi reduca emisiile in atmosfera.
Intr-un astfel de plan, guvernul sau o agentie guvernamentala poate limita cantitatea de agenti poluanti care poate fi eliberata in atmosfera. Companiile primesc asa-numitele "credite de poluare", care pot fi tranzactionate, firmele care polueaza mai putin vanzand creditele celor cu emisii mai ridicate.
Planul de comercializare a creditelor pentru emisii de dioxid de carbon din UE s-a triplat in 2006, ajungand la 24 mld. dolari (17,6 mld. euro), au declarat oficialii Bancii Mondiale.
Prin noul sistem, companiile din Uniunea Europeana pot respecta limitele impuse prin finantarea de proiecte ecologice in tarile aflate in curs de dezvoltare aflate sub Protocolul de la Kyoto cu privire la incalzirea globala. Piata de carbon s-a dublat pana la valoarea de 5 mld. dolari (3,6 mld. euro) in 2006 si a obtinut fonduri suplimentare in valoare de alte 16 mld. dolari (11,7 mld. euro) pentru dezvoltarea tehnologiilor ecologice, potrivit Bancii Mondiale.
"Consideram ca piata dioxidului de carbon are un puternic rol de dezvoltare", a declarat Warren Evans, directorul diviziei de mediu inconjurator a Bancii Mondiale. "Exista un rol clar al finantarii acestei piete pentru a sustine dezvoltarea tehnologiilor ecologice in tarile in curs de dezvoltare", a adaugat el.
Multi oficiali, atat din tarile dezvoltate, cat si cei din tarile in curs de dezvoltare, se bazeaza pe pietele dioxidului de carbon pentru a finanta proiectele de reducere a emisiilor poluante din tarile sarace.
Raportul Bancii Mondiale a indicat ca in 2006 UE a comercializat certificate de emisii de dioxid de carbon care au totalizat 1,1 mld. tone, in timp ce piata pe baza de proiecte a totalizat 466 mil. tone.
Sectorul privat din UE a reprezentat 75% din cerere, in timp ce China a reprezentat cel mai mare vanzator de permisii de poluare cu CO2, cu 61% din total, depasind India.
Banca a analizat si perioada dintre 2008 si 2012, cea de-a doua faza a schemei UE pentru tranzactiile de dioxid de carbon, care coincide cu perioada tinta de la Kyoto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO