Business Internaţional

Piata imobiliara americana este dominata inca de previziuni sumbre

21.10.2008, 16:02 26

Preturile caselor din aproximativ toata tara se vor prabusi spre sfarsitul anului 2009, afirma economistii, iar pe unele piete tendinta s-ar putea derula chiar pe o perioada mai lunga, in functie de severitatea recesiunii anticipate, scrie International Herald Tribune.

In zone afectate puternic precum California, Florida si Arizona, contextul nefavorabil este similar: din ce in ce mai multe case sunt puse la vanzare, insa din ce in ce mai putini oameni isi pot permite efectiv sa achizitioneze una. Pe fondul incertitudinilor la nivel national, somajul, salariile in scadere si ratele ipotecare amplificate sunt factori semnificativi care diminueaza interesul potentialilor cumparatori.
"Mobilul oscilatiilor in cazul preturilor la case este reprezentat de venituri", afirma Todd Sinai, profesor in domeniul imobiliarelor la Wharton School din cadrul University of Pennsylvania. "Cand veniturile scad, cererea pentru case se micsoreaza".
In ciuda demersului initiat de guvern de a sustine industria bancara, ratele imprumuturilor pentru imobiliare s-au marit iarasi la jumatatea acestei luni, reflectand ingrijorarea ca Trezoreria se va imprumuta puternic pentru a finanta planul de salvare.
In urma cu sase zile, rata medie pentru creditele ipotecare contractate pe o perioada de 30 de ani era de 6,75%, in crestere comparativ cu nivelul de 6,06% stabilit in urma cu doua saptamani. In timp ce bancile fac demersuri agresive pentru a vinde ipotecile prescrise, numarul caselor nelocuite galopeaza catre nivelul record inregistrat in ultima jumatate de secol.
In iunie, 2,8% din casele ocupate anterior de un proprietar erau libere si aproximativ una din zece case oferite spre inchiriere era nelocuita, ambii indicatori atingand cel mai mic nivel din 1956, primul an pentru care Biroul de Recensamant american (Census Bureau) a centralizat astfel de informatii.
In acelasi timp, proportia celor care isi pierd slujbele sau inregistreaza o diminuare a veniturilor ia amploare. Rata somajului a urcat la 6,1%, in comparatie cu 4,4 procente la sfarsitul lui 2007, iar salariile celor care mai au inca un loc de munca abia au reusit sa tina pasul cu inflatia accentuata. In New York, dar si in alte orase care se sprijina puternic pe sectorul financiar, economistii preconizeaza un val semnificativ de concedieri si un declin important al primelor de sfarsit de an.
Un indicator de incredere al evaluarii caselor - raportul intre preturile caselor si chirii - sugereaza ca in multe orase preturile sunt inca mult prea ridicate in comparatie cu "normele istorice". Spre exemplu, in Miami, preturile caselor sunt aproximativ de 22 ori mai mari decat chiriile anuale, potrivit unei analize a Economy.com. Rata medie pentru ultimii 20 de ani era de aproximativ 15 chirii anuale. Amplitudinea intre cele doua numere indica faptul ca o casa evaluata la 500.000 de dolari (372.000 de euro) in prezent ar putea valora numai 341.000 de dolari (254.000 de euro), in baza unei interdependente pe termen lung intre preturi si chirii.
Acest raport ofera o perspectiva credibila asupra proritatilor potentialilor cumparatori. Astfel, indicatorul s-a amplificat mai mult spre extremitatile SUA si mai putin in centrul tarii. Calculele realizate de Economy.com arata ca, desi diferenta e destul de pronuntata in majoritatea regiunilor, exista zone precum Sacramento, Dallas si Riverside, California, unde aceasta se plaseaza in limite normale. "Inotam in ape tulburi", a declarat Brian Bethune, economist la Global Insight. Colleen Pestana, agent imobiliar in Orange County, California, a afirmat ca foarte multe persoane care isi pierd casele in California de Sud au lucrat pentru companii ipotecare sau din sectorul imobiliar. Majoritatea au pariat pe industria imobiliara, mutandu-se periodic in case mai mari. Consecinta: lumea isi pierde casele.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO