Business Internaţional

Pierderi, faliment si concedieri sunt termenii care caracterizeaza cea mai mare economie din lume

11.11.2008, 17:35 32

Criza ce a afectat piata creditelor a lovit din nou companiile americane, cu forte proaspete, rezultatele neintarziind sa apara: AIG si Fannie Mae au raportat pierderi masive, un retailer american de top a anuntat ca intra in faliment, iar multinationale precum DHL s-au vazut nevoite sa disponibilizeze mii de angajati, scrie Financial Times.

Vestile proaste ce vin atat dinspre sectorul financiar, cat si dinspre cel corporatist au relevat ca criza nu da semne de oboseala, si dupa ce a facut primele victime in randul bancilor si al companiilor de asigurari, acum ataca intreaga economie globala.
Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, a anuntat ca este pregatit sa vina in ajutorul statelor in dezvoltare ce sunt prinse in valtoarea crizei financiare, sprijinul financiar pe care el este dispus sa il ofere crescand direct proportional cu problemele cauzate de criza. Aceasta masura vine parca pentru a anunta summitul G20 din weekend, intalnire ce va aduce impreuna liderii celor mai importante state industrializate si in dezvoltare, pentru a discuta modul de combatere a crizei globale.
Indicele S&P 500 a inceput saptamana pe rosu, ca reactie a investitorilor la rezultatele slabe pe care o varietate de sectoare ale industriei americane, de la asigurari la logistica, le-au inregistrat precum si la anuntul retailerului american din sectorul produselor electronice Circuit City ca va apela la protectia legii falimentului. Aceasta companie a devenit cel mai mare lant de magazine din Statele Unite ce a anuntat ca va face apel la legea falimentului, fiind nevoita sa inchida o cincime din cele peste 700 de locatii si sa disponibilizeze aproximativ 7.000 de persoane.
AIG, unul dintre pilonii sectorului de asigurari, a confirmat detaliile unui nou pachet financiar guvernamental in valoare de 150 mld. dolari (116 mld. euro) menit sa salveze compania. Vestile unui nou ajutor guvernamental, ce vin la mai putin de doua luni dupa ce Fed a oferit companiei de asigurari un credit in valoare de 85 mld. dolari (65,9 mld. euro) pentru a impiedica falimentul acesteia, au pus intr-un con de umbra pierderile de 24,5 mld. dolari (18,9 mld. euro) pe care compania le-a raportat pentru al treilea trimestru.
Fannie Mae, grupul financiar ce activeaza in sectorul ipotecar, si care a fost nationalizat in septembrie, s-a alaturat companiilor ce nu pot scapa de maladia crizei, raportand pierderi trimestriale record, in valoare de 29 mld. dolari (22,5 mld. euro). Compania a anuntat ca ar putea fi nevoita sa apeleze din nou la ajutorul statului pentru a nu se prabusi. DHL, grupul din sectorul de logistica, a anuntat concedierea a 9.500 de persoane si renuntarea la businessul de curierat expres din SUA.
 
Circuit City, cel mai mare retailer rapus pana acum de criza care domina America
Pe fondul presiunii ce vine dinspre vanzatori si cumparatori totodata, acestia din urma din ce in ce mai putin dispusi dispusi sa cheltuie, Circuit City Stores a anuntat la inceputul saptamanii ca va intra in faliment in speranta ca aceasta masura va ajuta compania sa supravietuiasca. Conform Capitolului 11 (Legea falimentului), cel de-al doilea mare retailer din sectorul electronicelor va putea sa continue sa opereze in timp ce dezvolta un plan de reorganizare. Si operatiunile din Canada ale companiei au apelat la aceeasi solutie. Compania a anuntat ca va disponibiliza mai mult de 700 de angajati de la sediul central, dupa ce in urma cu o saptamana anuntase ca va inchide 20% din magazinele sale si va concedia mii de muncitori. Directorul executiv al companiei Bruce H. Besanko a citat trei factori ce au condus la aceasta situatie in documentele oficiale: erodarea increderii, scaderea nivelului lichiditatilor si criza economica globala. Actiunile companiei au pierdut 14 centi (10,8 eurocenti) sau 56%, pana la 11 centi (8,5 eurocenti) la inceputul saptamanii, inainte de a fi stopata tranzactionarea acestora.
 
DHL renunta la concurenta cu FedEx si concediaza 9.500 de angajati
DHL, compania de curierat expres international, si-ar putea inceta activitatea din Statele Unite, actiune ce ar aduce cu sine pierderea a 9.500 de slujbe, dupa ce Deutsche Post, compania-mama, a abandonat incercarea de a concura cu FedEx si cu United Parcel Service pe propriul lor teren.
Retragerea din sectorul de curierat aerian si terestru este un raspuns radical din partea Deutsche Post in fata pierderilor in crestere pe care le-a suferit DHL pe piata curieratului din Statele Unite. Costurile de restructurare, estimate in mai la 2 mld. dolari (1,55 mld. euro), se vor dubla, pana la o valoare de 3,9 mld. dolari (3 mld. euro), suma care, conform Deutsche Post, va trece compania pe pierderi in 2008.
Deutsche Post a spus ca incetinirea cresterii economiei globale a declansat nevoia de "a actiona de o maniera mai prudenta" pe piata din Statele Unite, unde initial dorise sa reduca volumul de operatiunii de baza cu 30%.
Dupa ce a disponibilizat 5.400 de persoane anul acesta, numarul angajatilor DHL in cadrul operatiunilor de curierat din Statele Unite se va reduce de la 18.000 la mai putin de 4.000.
 
Gigantul ipotecar Fannie Mae apeleaza din nou la ajutorul statului dupa pierderi record
Fannie Mae a raportat pierderi in valoare de 29 mld. dolari (22,5 mld. euro) pentru cel de-al treilea trimestru in conditiile in care compania va anula venituri contabile reprezentand taxe pe care le-ar fi putut recupera de la stat in urma pierderilor suferite, si a avertizat ca linia de credit in valoare de 100 mld. dolari (77,5 mld. euro) primita de la guvern ar putea fi insuficienta pentru a asigura solvabilitatea companiei in conditiile in care aceasta continua sa piarda bani. Compania ce activeaza in sectorul ipotecar, preluata de stat in urma cu ceva mai mult de doua luni, conform deciziei organelor federale de reglementare, a anuntat pierderi de 13 dolari (10 euro) per actiune pentru trimestrul iulie-septembrie, in principal din cauza anularii veniturilor contabile reprezentand taxe ce ar fi trebuit sa le primeasca de la stat in valoare de 21,4 mld. dolari (16,6 mld. euro). Comparativ cu pierderile inregistrate anul trecut, 1,56 dolari (1,21 euro) per actiune, respectiv un total de 1,4 mld. dolari (1,08 mld. euro), cele de anul acesta sunt indubitabil mult mai mari. Oficialii Fannie au declarat ca este posibil ca cele 100 mld. dolari primite de la stat sa nu ii fie suficiente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO