Business Internaţional

Pinault preda stafeta lui Pinault

19.05.2003, 00:00 22

Cunoscutul om de afaceri francez Francois Pinault i-a incredintat fiului sau Francois-Herni Pinault controlul holdingului Artemis, oferindu-i puterea asupra imperiului de afaceri al familiei, care include si un pachet de 42,2% la Pinault-Printemps-Redoute (PPR), scrie Financial Times.
In noua sa calitate, de presedinte al Artemis, Francois-Henri Pinault, in varsta de 41 de ani, fost director executiv la divizia de retail a grupului PPR, va prelua intreaga responsabilitate de conducere a grupului.
Co-mostenitorul unei averi de 2,8 miliarde de dolari, cea de-a sasea din Franta potrivit ultimelor publicatii Forbes, Francois-Henri Pinault a fost lider al diviziilor PPR timp de15 ani. Desi a fost tot timpul in umbra tatalui sau, el a castigat respecul pentru aptitudinile sale de manager.
Francois Pinault, de 66 de ani, intentioneaza sa-si pastreze si el un rol. A‚"Voi continua sa ma folosesc si sa abuzez de sfaturie sale", a spus fiul sau. Tatal sau va ramane de asemenea co-manager la Financiere Pinault, holdindul din topul actionariatului PPR, care detine 100% din Artemis.
Transferul de putere nu este asteptat sa aduca schimbari strategice esentiale nici la PPR si nici la Artemis.
Echipele de management ale celor doua companii vor ramane neschimbate. Patricia Barbizet isi va pastra functia de manager la Artemis, iar Serge Weinberg pe cea de director excutiv al PPR.
Mai mult, noul presedinte al Artemis impartaseste pe deplin schimbarea de strategie agrupului PPR. La inceput un grup special in afacerile cu lemn, PPR s-a transformat intr-un retailer de bunuri nealimentare cu o gama foarte variata de produse.
In urma cu doi ani, PPR a cumparat pachete de control la Gucci si la Yves-Saint Laureant, si acum se concentraza din nou pe piata bunurilor lux si a bunurilor de larg consum. "Schimbarea de strategie are loc intr-un mediu economic dificil, dar suntem extrem de increzatori", a spus Francois-Henri Pinault.
Impovarata de datorii si confruntata cu obligatia de a prelua in primavara anului viitor 30% din capitaul Gucci, pentru 101,5 dolari pe actiune, PPR a renuntat treptat la activele din afara activitatii de baza.
O alta provocare pentru Pinault-fiul sunt datoriile Artemis si ale holdingului familial Financiere Pinault, evaluate de 4,6 miliarde de dolari. Costurile medii ale acestor datorii se ridica la 3,3% pe an. In ceea ce priveste aceasta problema, Pinault a incercat sa alunge temerile: "Avem reguli prudentiale foarte stricte: dividendele pe care le primesc holdingurile trebuie sa acopere cheltuielile financiare generate de datorii".
Succesiunea pune capat unei perioade de tranzitie care a inceput in 1999 si care in 2001 a dus la impartirea averii lui Francois Pinault celor trei copii ai sai. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO