Business Internaţional

Planul cincinal al Chinei vizează trecerea economiei „de la munca de jos“ la produse hightech

Planul cincinal al Chinei vizează trecerea economiei „de la munca de jos“ la produse hightech

Autor: Gabriel Razi

09.11.2010, 23:10 92

Modelul economic adoptat în 1978, care se baza pe utilizareaforţei de muncă şi a capitalurilor ieftine pentru a exporta masivbunuri la preţuri joase nu mai este suficient. China trebuie să seschimbe pentru a-şi menţine statutul de actor global cu o creştereeconomică constantă, scrie BBC News.

Li Keqiang, văzut ca următorul premier al Chinei, a prezentat laînceputul anului o listă de provocări pe care economia chinezătrebuie să le înfrunte în viitorul apropiat, printre acesteanumărându-se creşterea eficienţei economice şi uniformizareadistribuţiei veniturilor.

Reformarea industriei chineze se va întinde pe cinciani

În puls, planul cincinal ce va intra în vigoare la începutulanului 2011 îşi propune să impulsioneze consumul pentru a înlocuiexporturile ca principal motor al creşterii economice.

De asemenea, conform progamului de politici economice al Chinei,urmează să fie dezvoltate capacităţi de producţie pentru o serie deproduse complexe, aeronave şi alte echipamente cu norme de poluarereduse.

Deşi se văd deja progrese în unele sectoare, cum ar fi cel altrenurilor de mare viteză pe care China a început să le şi exporte,planurile sunt pe termen lung.

Până în anul 2015, China intenţionează să producă o aeronavă cucapacitatea de a transporta 220 de pasageri, deşi aceasta zbura cuajutorul motoarelor importate din Europa sau Statele Unite

Investitorii din Sillicon Valley se pot orienta către piaţachineză pentru că autorităţile de la Beijing plănuiesc să pună încâţiva ani bazele unei industrii a semiconductorilor. Dezvoltareaacestor sectoare industriale îi va premite treptat Chinei sădiminueze cantitatea de bunuri pe care este nevoită să oimporte.

Guvernul comunist de la Beijing va fi nevoit să găseascăechilibrul între rapiditatea cu care îşi retehnologizeazăinfrastructura industrială, modalităţile prin care va furniza uncontingent suficient de forţă de muncă pentru noile fabrici şinivelurile salariale ale muncitorilor.

China este dependentă de un yuan ieftin

Cu toate că face eforturi pentru a-şi transforma economia, Chinacontinuă să fie dependentă de exporturi, iar fluxurile pozitiverezultate din relaţia cu Statele Unite şi Europa i-au permis săacumuleze o rezervă valutară care depăşeşte 2.500 de miliarde dedolari. Acesta este şi motivul pentru care Beijingul a răspunsrefractar la presiunile internaţionale făcute pentru liberalizareacursului de schimb al yuanului.

Dar politica monetară a Chinei este puţin probabil să fiemodificată, în condiţiile în care autorităţile lasă ca valoareanominală a yuanului să crească cu 3% anual.

Presiuni politice din cauza produselorieftine

Alegerile din 2012 din Statele Unite şi Europa vor promovapoliticieni care vor înfiera mai mult ca sigur politica monetară aChinei ca principal responsabil pentru ratele şomajului dineconomiile dezvoltate şi, probabil, vor cere limitarea importurilorvenite din China.

Congresul Partidului Comunist Chinez, programat pentru sfârşitullui 2012, va schimba multe figuri din conducerea "dragonuluiasiatic", nu şi politica economică a Beijingului.

Deşi piaţa e avidă de bunuri produse în mediul privat, Chinacontinuă să menţină sub controlul statului 75% din economie.Sistemul prin care China îşi controlează companiile este pus înaplicare prin introducerea în toate consiliile de administraţie aunor reprezentanţi ai Partidului Comunist care deţin drept deveto.

Totuşi interesele sectoriale şi cele regionale, precum şicristalizarea unei societăţi tot mai individualiste pun piediciautorităţilor comuniste în controlul tuturor aspecteloreconomiei.

Acest efect s-a făcut vizibil în acest an, atunci când guvernulchinez nu a reuşit să stopeze creşterea preţurilor la proprietăţileimobiliare. Adepţii reformelor din China spun că privatizareasectorului agricol, o libertate mai mare pentru forţa de muncă,relaxarea controlului asupra capitalului, alocarea de fondurisporite autorităţilor locale, modernizarea sistemului medical,educaţional şi a sistemului de pensii, dar şi liberalizareapreţurilor pentru energie şi apă se pot face doar prin reformepolitice şi legislative importante.

Premierul Wen Jiabao a dat indicii privind intenţiile sale de aîndrepta ţara în această direcţie, însă Partidul Comunist rămânemomentan la opinia că trebuie menţinută calea "socialismul cucaracteristici chinezeşti".

China în 2015

  • Creştere economică de 9,7%.
  • PIB/capita estimat la 7.258 de dolari.
  • Exporturile vor creşte cu 7,9%.
  • Rezervele valutare vor atinge 4.740 mld. dolari.
  • Populaţia va ajunge la 1,39 mld. persoane, faţă de 1,32 mld. în2008.
  • Populaţia urbană o va depăşi pe cea rurală.
  • Numărul persoanelor de peste 60 de ani va depăşi 200 demilioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO