Business Internaţional

Planurile lui Schroeder de crestere a fiscalitatii nelinistesc afaceristii nemti

18.10.2002, 00:00 11

Intentiile cancelarului Gerhard Schroeder de a limita numarul facilitatilor fiscale si de a majora contributiile la fondurile de pensii ar putea afecta o economie care este deja intr-o situatie dificila, sunt de parere investitorii si directorii executivi, relateaza Bloomberg.
Dupa ce a castigat alegerile ce au avut loc luna trecuta cu cea mai mica marja inregistrata de un guvern din perioada de dupa razboi, Partidul Social Democrat condus de Schroeder si coalitia Green Party au semnat un acord ce include o majorare a contributiilor la fondurile de pensii de stat in cazul celor cu venituri mai mari si cresterea impozitelor in cazul companiilor.
"Masurile incluse in acord au socat companiile si contribuabilii," a declarat Wilfried Woyke, director executiv al Elek GmbH, un producator de tastaturi de computere ce are 65 de angajati in Hanovra.
Cea mai mare economie din Europa a inregistrat o crestere de 0,3% pe fiecare din primele doua trimestre ale acestui an. Luna trecuta, rata somajului a atins aproape cea mai mare valoare din ultimii trei ani, de 4,1 milioane. Directorii executivi germani spun ca situatia sectorului afacerilor s-a deteriorat din iunie, citand datele unui studiu legat de rezultatele inregistrate de un numar de 25.000 de companii. Luna trecuta, indicele DAX al actiunilor germane a scazut cu aproape un sfert.
Anul acesta, este posibil ca Germania sa incalce regulile bugetare stabilite de Uniunea Europeana. Ministrul de Finante Hans Eichel a declarat ca deficitul nu va fi sub 3% din PIB, limita stabilita de UE cu scopul de a proteja moneda europeana. Euro a scazut ca urmare a comentariilor acestuia pana la 97,76 centi.
Guvernul intentioneaza sa stranga 66,7 miliarde de euro (65,6 miliarde de dolari) pana in anul 2006 limitand numarul reducerilor de impozite si cheltuielile sectorului public. Aceste masuri ii vor determina pe consumatori sa-si reduca cheltuielile si vor reduce volumul investitiilor posibile ale companiilor, au declarat directorii executivi si investitorii.
"Economia a primit o noua lovitura," a declarat Martin Wansleben, director executiv al asociatiei industriale DIHK, care reprezinta 3 milioane de companii.
Coalitia intentioneaza sa permita companiilor sa-si compenseze numai jumatate din castiguri in raport cu pierderile inregistrate in anii anteriori, asigurandu-se astfel ca toate companiile ce inregistreaza profit platesc impozite.
"Se pare ca guvernul face tot posibilul pentru a determina companiile sa paraseasca tara," a declarat Michael Rogowski, presedinte al federatiei industriale BDI, ce reprezinta 107.000 de companii cu 7,7 milioane de angajati.
Conform aceluiasi acord, persoanele fizice vor trebui sa plateasca impozit pe toate castigurile obtinute din vanzarea de valori mobiliare, indiferent de perioada in care le-au detinut. Reglementarile actuale permit investitorilor sa-si vanda actiunile fara a plati vreun impozit daca acestia le-au detinut mai mult de un an.
Contributiile la fondurile de pensii vor fi majorate de anul viitor de la 19,1% la 19,3%.
De asemenea, impozitele percepute in cazul masinilor pentru angajati vor creste de la 1% la 1,5%, masura ce va afecta volumul vanzarilor.
Guvernul intentioneaza in aceasi timp sa majoreze impozitele percepute persoanelor cu venituri mari. Astfel, cei care castiga pana la 5.000 de euro pe luna in vest si 4.170 de euro in est vor fi obligati sa plateasca contributii mai mari la fondurile de pensii.
Guvernul va reduce si facilitatile acordate celor care cumpara locuinte, masura ce va duce la scaderea cu 200.000 a numarului de locuri de munca si va reduce cu 50.000 numarul de noi case construite, conform grupului ZDB din domeniul constructiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO