Business Internaţional

Poate mogulul Rupert Murdoch să ajungă în închisoare în urma scandalului News of the World?

Poate mogulul media Rupert Murdoch să ajungă în închisoare în urma scandalului News of the World?

Autor: Adrian Voicu

08.07.2011, 16:39 819

Scandalul ascultării telefoanelor de către cel mai importanttabloid din Marea Britanie s-ar putea lăsa cu închisoarea nu numaipentru cei direct implicaţi, ci chiar pentru oameni din conducereacompaniei care deţine publicaţia, News Corp.

O întrebare însă rămâne pe buzele tuturor: cât de sus se poateajunge cu anchetele astfel încât publicului britanic să i sesatisfacă setea de răzbunare.

Vorbind despre posibilitatea ca Rupert Murdoch să fie pus subacuzare pentru încălcarea intimităţii, Andreas Whittam Smith,editor al publicaţiei The Independent, consideră că acesta artrebui tras la răspundere pentru acţiunile companiei sale. "Dacă oofensă adusă prin astfel de acţiuni este înfăptuită de o corporaţieşi se dovedeşte că aceasta s-a realizat cu consimţământul sau dinneglijenţa directorului, managerului sau a altui organ deconducere, acesta ar trebui considerat vinovat de această ofensă şiar trebui să plătească în concortdanţă".

"Dacă ai condus o organizaţie care a desfăşurat acţiuni penale,fie tu ai dat ordine în acest sens, fie ai dat permisiunea, dardacă totul s-a petrecut fără să fii tu cel care a comandat acesteacţiuni, atunci vorbim de neglijenţă în conducere". "Aceasta estecapcana în care mulţi dintre directorii News International se vorgăsi", scrie Whittam Smith citat de Forbes.

Cu alte cuvinte, chiar şi neglijenţa în conducere ar putea ficonsiderată de condamnat, pe aceeaşi linie pe care în mediulsanitar, medicii pot fi condamnaţi pentru că nu au salvat viaţaunor pacienţi din neglijenţă.

O asemenea acuzaţie ar putea fi la fel de bine făcută împotrivalui Rebekah Brooks, CEO al News International, care la vremea încare au avut loc ascultările conducea chiar publicaţia News of theWorld. Aceasta a declarat că totul s-a petrecut fără ştirea ei.Simplul fapt că nu ştia despre aceste activităţi, dar a publicatarticolele în care redactorii s-au folosit de aceste informaţii artrebui să o condamne.

Doar o conexiune directă între Rupert Murdoch sau chiar fiul săuşi News of the World ar putea conduce la o condamnare aacestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO