Business Internaţional

Polii energetici ai Occidentului se schimbă şi se îndepărtează de Rusia, dar noua ordine, în care SUA au un rol central, este încă perturbată de dependenţele ruseşti ale trecutului

Exporturile Rusiei de gaze prin conducte către Europa au crescut luna aceasta, Gazprom cerând preţuri mai mici decât concurenţa, dar sunt departe de volumele de dinainte de războiul din Ucraina. Gazele ruse ajung în Europa prin Ucraina şi Turcia.

Foto: ceremonia de inaugurare din 2020 a gazoductului turco-rus TurkStream.

Exporturile Rusiei de gaze prin conducte către Europa au crescut luna aceasta, Gazprom cerând preţuri mai mici decât concurenţa, dar sunt departe de volumele de dinainte de războiul din Ucraina. Gazele ruse ajung în Europa prin Ucraina şi Turcia. Foto: ceremonia de inaugurare din 2020 a gazoductului turco-rus TurkStream.

Autor: Bogdan Cojocaru

23.08.2023, 22:51 382

În timp ce războiul din Ucraina, văzut deja ca o confruntare istorică între Rusia şi Occident, intră într-o fază mai extinsă, mai echilibrată, schimbările din peisajul energetic vestic devin şi ele mai ample, cu tendinţe care arată cum va fi viitorul. Însă în noul relief persistă relicve ale trecutului.

Spre exemplu, exporturile de gaze ruse prin conducte către Europa au ajuns la cel mai ridi­cat nivel din ultimul an, cu Gazprom scăzând preţurile pentru anumite livrări. Iar în SUA, analişti şi instituţii se întreabă de ce America importă în continuare produse fabricate din petrol rusesc, când Washingtonul, Comisia Euro­peană şi cele mai multe dintre guvernele UE încearcă să stopeze alimentarea maşinăriei de război ruse cu bani din energie. 

Dar lucruri importante se schimbă. Colosul german din industria chimică BASF a semnat un contract care-i permite să importe pe termen lung gaze naturale lichefiate din SUA. Acesta este unul dintre cele mai răsună­toare acorduri încheiate de lumea corporate germană cu expor­tato­rii americani de „gaze ale liber­tăţii“, o alternativă la gazele ruse pe care Germa­nia le-a abandonat după ce armatele Moscovei au invadat Ucraina.

Pentru industria ger­ma­nă, gazele ruse erau impor­tan­te nu doar pentru că reprezen­tau energie ieftină care le aduce avantaje competitive pe pieţele interna­ţionale, ci şi ca materie primă pentru marile uzine chimice. Şi pe celălalt mal al Atlanticului se produc schimbări.

Deşi sunt cea mai mare putere nucleară a lumii, SUA importă cea mai mare parte din combustibilul de care au nevoie centralele sale atomice, iar o parte consi­derabilă din importuri vine din Rusia. În SUA există o singură uzină de îmbogăţire a uraniului. Însă facilitatea are acum un plan de extindere a producţiei cu 15%.

Uzina pe care compania Urenco o are la Eunice, New Mexico, este piesa centrală a unui proiect transatlantic de refacere a industriei occidentale a combustibililor pentru reactoare nucleare, potrivit Bloomberg. Uzina de la Eunice livrează doar o treime din uraniul îmbogăţit folosit de reactoarele atomice americane, iar extinderea ei va fi gata în 2027. Până atunci, Urenco, un consorţiu britanico-germano-olandez, va majora capacitatea de producţie şi la fabricile pe care le are în Europa, iar producţia combinată va fi suficientă pentru a înlocui importurile americane de combustibil nuclear de la Rosatom.

Până atunci, spun analiştii, pe pieţele inter­na­ţionale nu există suficient uraniu îmbogăţit nonrusesc pentru a suplini importurile ameri­cane de combustibil din Rusia. Această ţară este cel mai mare producător şi exportator de uraniu îmbogăţit din lume, contribuind cu 50% la piaţa mondială. Şi Europa îşi importă din Rusia circa 30% din combustibilul nuclear de care are nevo­ie. În Franţa, compania Orano intenţio­nează să-şi majoreze capacitatea de producţie. Dar ea depinde de importurile de uraniu din Niger, ţară îndepărtată de Occident şi apro­piată de Rusia printr-o lovitură de stat. Dependenţa Europei de importurile de uraniu neîmbogăţit este o altă problemă. Ger­mania a scăpat de ea renunţând la centralele nucleare. Însă acest lucru a făcut-o dependentă de gazele ruse, folosite de Rusia ca armă şi instrument de şantaj contra Uniunii Europene în contextul invaziei din Ucraina.

Acum, guvernul de la Berlin cumpără gaze naturale de oriunde poate şi la orice preţ. BASF, unul dintre cei mai mari consumatori de gaze, atât pentru energie, cât şi pentru materie primă, a încheiat un contract de import de GNL pe ter­men lung cu compania americană Cheniere Energy. Livrările vor începe în 2026, iar con­trac­tul expiră în 2043. Sancţiunile im­puse de Occi­dent Rusiei au ajutat companiile americane de energie să devină cel mai mare exportator de GNL din lume cu ajutorul livrărilor către Europa.

De asemenea, SUA au înlocuit Rusia pe primul loc în topul exportatorilor de petrol către UE. În decembrie anul trecut, 18% din petrolul cumpărat de Europa a venit din SUA. UE încă importă gaze ruse, dar doar prin conducte, acestea nefiind supuse sancţiunilor. În pofida şanselor mici date de mulţi analişti, Germania a reuşit să înlocuiască complet gazele ruse. Importatori au mai rămas Ungaria, Austria, Italia, Slovacia, Cehia, Moldova, Grecia, Macedonia, Serbia, Bosnia şi Croaţia. Gazele vin prin TurkStream şi prin Ucraina, potrivit Energy Intelligence. România şi Bulgaria nu mai importă direct gaze ruse prin conducte, dar cel mai probabil încă primesc gaze venite din Rusia prin acorduri de schimb cu vecinii. Austria, Ungaria, Italia şi Slovacia sunt cei mai mari importatori de gaze naturale ruse. În total, volumul importurilor din Rusia este mult diminuat faţă de 2021, cu toate că a înregistrat un reviriment în august, după ce piaţa globală a fost perturbată de grevele din sectorul energiei din Australia. Pe de altă parte, exporturile ruse de GNL către Europa, au rezistat tensiunilor provocate de război. Volumul a ajuns acum egal cu cel al exporturilor de gaze ruse prin conducte după importuri record anul trecut. În UE, cel mai mare importator de GNL ruse este Spania, ţară aflată la mare depărtare de gazoductele Rusiei. În prima jumătate a acestui an, exporturile de GNL din Rusia către Spania au sărit cu 70%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO