Business Internaţional

Politicienii americani au ajuns ieri la un acord prin care deblochează guvernul şi măresc pragul de îndatorare, dar luptele politice lovesc populaţia

Crizele bugetare din ultimii ani din SUA cauzate de războaiele dintre politicieni au dus la desfiinţarea a aproape un milion de locuri de muncă

Crizele bugetare din ultimii ani din SUA cauzate de războaiele dintre politicieni au dus la desfiinţarea a aproape un milion de locuri de muncă

Autor: Bogdan Cojocaru

16.10.2013, 19:53 972

Liderii din Senatul SUA au ajuns ieri, cu o zi înainte ca Trezoreria SUA să rămână fără mijloace de a se împrumuta, la un acord prin care deblochează guvernul şi măresc pragul de îndatorare, evitând astfel un default ale cărui efecte ar fi atât de ample, complexe şi devastatoare că orice efort de protejare contra lor ar fi inutil, spun investitorii profesionişti. Însă costurile repetatelor crize politice sunt plătite de societate, aproape un milion de locuri de muncă dispărând din cauza lor.

„Nu am făcut nimic pentru a proteja portofoliul fondului de obligaţiuni guvernamentale de un default deoarece consecinţele ar fi atât de complexe şi devastatoare, încât eforturile de protejare sunt inutile“, a explicat Luke Bartholomew, analist de investiţii la Aberdeen Asset Management. Pe de altă parte, el a considerat că probabilitatea unui default al celei mai mari economii din lume este extrem de redus. Opiniile lui reflectă sentimentul general din Londra, centrul financiar al Europei, scrie The New York Times.

De ce nu se tem investitorii? Trezoreria SUA a depăşit deja plafonul de îndatorare, de aproape 16,7 miliarde de dolari, datoria situându-se la 16,75 miliarde de dolari, dar a reuşit să se împrumute în continuare folosind manevre contabile speciale, aşa cum a fost cazul crizei datoriilor anterioare, din august 2011.

Dar aceste opţiuni nu pot fi folosite la infinit, termenul limită fiind astăzi. Guvernul cheltuie anul acesta în medie 13,3 miliarde de dolari pe zi, în timp ce din taxe strânge 10,8 miliarde de dolari zilnic, ceea ce aduce deficitul de finanţare la 2,5 miliarde de dolari, potrivit Capital Economics.

Trezoreria are însă rezerve financiare de 36,5 miliarde de dolari, ceea ce teoretic i-ar permite guvernului să funcţioneze încă două săptămâni fără împrumuturi.

Apoi, „SUA sunt cea mai mare economie din lume, şi pot face multe pentru a evita defaultul. S-a vorbit despre super-obligaţiuni sau despre baterea unei monede de 1.000 de miliarde de dolari, sau de reducerea cheltuielilor sociale. Se pot face multe lucruri“, a afirmat Oliver Gregson, analist al băncii britanice Barclays, citat de CNBC.

Pe de altă parte, eternele conflicte între republicanii din Congres şi administraţia de la Casa Albă condusă de preşedintele democrat Barack Obama, cauza crizelor bugetare şi ale datoriilor, aruncă SUA în ape periculoase.

Guvernul ar putea fi lovit de un dezastru financiar dacă nu-şi onorează la timp obligaţiile de plată, notează Forbes. Pe 23 octombrie, guvernul are de plată 12 miliarde de dolari pentru protecţia socială, iar pe 31 octombrie Trezoreria ar trebui să onoreze datorii de şase miliarde de dolari reprezentând dobânzi. Pe 1 noiembrie, guvernul trebuie să plătească 57 de miliarde de dolari, printre altele către Armată.

Luptele din Congres provoacă victime în rândul populaţiei

De la ieşirea din Marea Recesiune, politicienii au aruncat SUA în diverse crize bugetare, de la criza datoriilor din 2011 la prăpastia fiscală (majorări automate de taxe şi reduceri de cheltuieli) de la începutul acestui an.

Costurile au fost plătite de societate, fiind desfiinţate circa 900.000 de locuri de muncă, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Macroeconomic Advisers pentru Peter G. Fundation.

De asememea, „efectele bugetare ale conflictelor, combinate cu incertitudinile fiscale, au încetinit ritmul anualizat de creştere a economiei cu până la un punct procentual din 2010“, se arată în raport.

Analiza reflectă avertismentele multor execurtivi de companii şi economişti susţinând că încapacitatea Congresului şi a Casei Albe de a se înţelege asupta bugetului şi problemei datoriilor creează incertitudini care descurajează investiţiile şi răneşte economia naţională.

„Iar, în timp ce actualul blocaj al guvernului reprezintă mai mult un deranj decât o catastrofă, consecinţele eşecului de a ridica pragul datoriei ar putea fi premisele următoarei recesiuni, chiar dacă SUA nu intră în default“, menţionează analiza.

 

Cum ar putea afecta un eventual default al SUA economia mondială

  • Prin prăbuşirea burselor din întreaga lume. Analiştii şi investitorii cred că dacă SUA nu reuşesc să-şi plătească dobânzile, bursele din întreaga lume se vor prăbuşi imediat, scrie CNN. Unii dintre ei se tem că indicele Dow Jones Industrial Average va pierde rapid 1.000 de puncte.
  • Printr-o recesiune globală. Potrivit celor mai pesimiste scenarii, loviturile date burselor globale vor fi atât de puternice, încât efectele asupra economiei se vor simţi imediat. Creşterea economiei mondiale va stagna.
  • Fondurile de pe pieţele monetare se vor prăbuşi. Aşa cum a demonstrat criza financiară de după prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers, aceste fonduri de investiţii nu sunt imune la crize. După defaultul SUA investitorii se vor grăbi să-şi retragă banii din aceste vehicule, ceea ce le-ar crea băncilor probleme de finanţare cu implicaţii sistemice.
  • Retragerea capitalului din bănci. Dacă fondurile de investiţii nu le mai pot returna banii clienţilor, investitorii se vor grăbi să retragă bani din depozitele bancare, de teamă că nu-i vor mai putea recupera.
  • Unele instituţii financiare s-ar putea prăbuşi. Vor supravieţui doar băncile puternice, unele probabil cu ajutorul statului, aşa cum a fost în cazul crizei de după falimentul Lehman.
 

Doi din cinci americani cheltuiesc mai puţin din cauza blocajului financiar al guvernului

Blocajul financiar cu care guvernul american se confruntă deja de mai bine de două săptămâni a determiat 40% din americani

să-şi micşoreze cheltuielile, potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Goldman Sachs şi preluat de Bloomberg. Cheltuielile populaţiei reprezintă principalul motor al economiei Statelor Unite.

Blocajul a avut un impact mai mare asupra consumatorilor cu venituri mici, de sub 35.000 de dolari pe an.

Incertitudinile privind ieşirea guvernului din impas a dus la scăderea încrederii consumatorilor în economie la minimul ultimelor nou luni, conform unui indicator al Thomson Reuters/University of Michigan.

„Este clar că problemele din ultimele două săptămâni din Congres au afectat voinţa şi poate capacitatea consumatorilor de a cheltui“, a afirmat Michael Niemira, vicepreşedintele International Council of Shopping Centers.

 

Agenţia de rating Fitch a ameninţat că retrogradează SUA

Agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat ieri că ia în considerare coborârea calificativului datoriei Statelor Unite, care în prezent cel mai bun posibil, AAA, scrie AFP.

Fitch a plasat de mult timp datoria suverană a Statelor Unite sub „supraveghere negativă“, explicând că „autorităţile americane nu au ridicat plafonul datoriei în termenul prevăzut, înainte ca Trezoreria să îşi epuizeze măsurile extraordinare“.

Agenţia de rating franco-americană este cea mai mică dintre agenţiile de rating financiar după Standard and Poors şi Moody’s.

Deşi agenţia „continuă să creadă că plafonul datoriei va fi ridicat, disputele politice şi reducerea marjei de manevră financiară ar putea creşte riscul de default al Statelor Unite“, afirmă agenţia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO