Business Internaţional

Polonezii atrag investitii straine de 8 mld. dolari

19.04.2004, 00:00 12

Investitiile straine in Polonia ar putea creste cu 24% in acest an fata de 2003, ajungand la 8 miliarde de dolari, relateaza Interfax, citand PAlilZ, Agentia Poloneza pentru Investitii si Informatii.
"Valoarea de 8 miliarde de dolari este o cifra realista, daca planurile guvernului referitoare la privatizare vor fi indeplinite", a spus vice-presedintele agentiei, Andrzej Szejna.
Cresterea de 5% din anul  2003 a stopat tendinta de scadere inregistata in ultimii doi ani. "Avantul de 5% e un semn de un urias optimism" a spus vice-presedintele PAlilZ Sebestian Mikosz. Un alt semn pozitiv este schimbarea structurala a investitiilor. Greenfield-urile au atras 51% din totalul investitiilor, in raport cu 37% in 2002. Similar, sectorul serviciilor a atras 38% din banii investiti de straini, fata de doar 12% cu un an in urma. "Ambele sectoare ofera perspective imense de dezvoltare" a  mai adaugat Mikosz.
Valoarea cumulata a investitiilor realizate in Polonia intre 1993-2003 este de 72,7 miliarde de dolari. Investitiile care au depasit 1 milion de dolari au insumat de 69,44 miliarde, iar cele sub acest prag au totalizat 3,26 miliarde.
Prioritatea Poloniei este in acest moment industria constructoare de masini. Recent, producatorul de masini Hyundai/KIA s-a hotarat sa deschida o fabrica de 700 milioane de euro in Slovacia, principalul competitor al Poloniei pentru acest investitor.
Alte domenii in care Polonia spera sa atraga noi investitori sunt sectorul serviciilor financiare, contabilitate, produse farmaceutice, biotehnologie, servicii medicale si industria de aparare, chiar in aceasta ordine. Ca investitori tinta, Polonia vizeaza SUA si UE, ca surse mai vechi si foarte importante, dar are in vizor si Rusia, China sau Japonia.
In timp ce previziunile investitionale sunt in floare, deficitul bugetar al Poloniei pentru primul trimestru al lui 2004 a fost de 26,1% din nivelul planificat pentru intregul an fiscal, informeaza United Press International.
Ministrul Finantelor Elzbieta Suchocka-Roguska a spus membrilor parlamentului polonez ca aceasta imbunatatire a depasit estimarea de 27% din deficitul bugetar anual, si este cu mult mai semnificativa fata de procentul de 40% din deficitul anual, procent inregistrat anul trecut.
Ea a refuzat sa dea detalii, dar a afirmat ca ameliorarea pozitiei fiscale a Poloniei s-a datorat si cresterii economice rapide si veniturilor din impozite.
Polonia estimeaza pentru acest an un deficit bugetar de 5,3% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO