Business Internaţional

Polonezii mizeaza pe o crestere economica sustinuta in urmatorii doi ani

22.11.2005, 19:43 25

Ritmul de dezvoltare al economiei poloneze va fi anul viitor de peste 4,3% si va depasi 5% in 2007, a declarat premierul Kazimierz Marcinkiewicz publicatiei Newsweek. Ministerul polonez de Finante anuntase, saptamana trecuta, ca mentine estimarea guvernamentala anterioara privind obtinerea unei cresteri de 4,3% a Produsului Intern Brut in 2006, peste previziunile analistilor de 3,3%.

In interviul acordat publicatiei Newsweek de Marcinkiewicz se arata ca "ritmul de dezvoltare din 2006 va fi peste cel de 4,3% luat in calcul in proiectul de buget, in timp ce, anul urmator, cresterea economica va depasi 5%".

Polonia, cea mai mare tara dintre membri noi ai Uniunii Europene, isi bazeaza dezvoltarea economica in special pe exporturi.

"Economia se dezvolta bine datorita exporturilor", a declarat pentru Ziarul Financiar Tomasz Suprowicz, consilier economic in cadrul Ambasadei Poloniei la Bucuresti.

"Numai luna trecuta exportatorii polonezi au reusit sa scada semnificativ deficitul balantei comerciale. Exporturile poloneze au ajuns la 7,16 miliarde de euro in luna septembrie, in timp ce importurile s-au ridicat la 7,26 miliarde de euro, ceea ce inseamna o echilibrare in premiera a balantei comerciale", a declarat Suprowicz. "Totusi, investitiile stau pe loc in Polonia si exista bani acumulati. Cel mai probabil proiectele vor demara la anul, mai ales ca preturile au inceput sa scada", a continuat consilierul.

Conform publicatiei Warsaw Business Journal, exporturile poloneze au crescut considerabil dupa aderarea tarii la UE. Anul trecut, exporturile poloneze au crescut pana la 73,8 miliarde de dolari (63,1 mld. euro), cu 20,2 miliarde de dolari mai mult fata de 2003. Importurile poloneze aferente anului 2004 au depasit 88 de miliarde de dolari (75,3 mld. euro). Cei mai importanti parteneri comerciali ai Poloniei au fost tarile din UE, unde au exportat in proportie de 78%. Cele mai semnificative cifre legate de import au fost inregistrate in schimburile cu China. Principalele produse exportate de Polonia au fost echipamentele si masinile electrice.

21 din 29 sectoare industriale au inregistrat anul trecut vanzari mai mari. Cea mai mare crestere a fost raportata in domeniul productiei de vehicule, de televizoare si dispozitive de comunicatii, precum si in sectorul echipamentelor de transport.

Premierul Marcinkiewicz a mai spus ca rata somajului de circa 18%, cea mai ridicata din Uniunea Europeana, se va diminua anual cu 1,5%, in conditiile in care guvernul intentioneaza sa ofere facilitati fiscale companiilor care doresc sa investeasca, pentru a incuraja crearea de locuri de munca si a permite reducerea deficitului public.

In privinta rolului bancii centrale, premierul si-a aratat speranta ca actualul "consiliu de politica monetara va continua reducerea ratelor dobanzilor, deoarece exista conditii pentru o astfel de strategie".

Conservatorii care au venit la putere in Polonia in urma scrutinului organizat in septembrie au anuntat ca intentioneaza sa dizolve consiliul de politica monetara, considerat "o povara costisitoare", provocand in randul investitorilor temeri privind o eventuala incercare de diminuare a independentei bancii centrale.

Pe de alta parte, atat Polonia cat si Ungaria au primit avertizari de la Uniunea Europeana referitor la modul cum isi gestioneaza politica monetara. Ambele tari trebuie sa isi protejeze monedele nationale pentru a deveni credibile in vederea adoptarii euro. andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO