Business Internaţional

Polonezii nu sunt gata sa isi asume riscuri

29.11.2004, 00:00 11



Dintre toti europenii, familiile poloneze se pricep cel mai bine la cum sa evite datoriile, scrie saptamanalul Warsaw Business Journal. Cauzele sunt de naturi diferite, dar cel mai mult conteaza zgarcenia si trasaturile aparte ale sistemului bancar. Pe de alta parte, nici cu antreprenoriatul nu stau mai bine, spiritul de initiativa scazand dramatic anul acesta.



Nivelul angajamentelor financiare ale menajelor poloneze raportate la totalul activelor lor financiare este de 25%, comparativ cu procentul de 35% aferent celorlalti europeni, potrivit directorului PKO SA, Jan Krzysztof Bielecki.



El spune ca polonezii sunt mult mai grijulii cu contractarea de imprumuturi decat occidentalii, iar bancile din Polonia evalueaza riscul mult mai riguros decat sistemele bancare din alte tari.



Desi acesti factori sunt semne bune pentru familiile poloneze, Bielecki adauga ca este ingrijorat referitor la rata mare a dobanzii practicata pentru imprumuturile in valuta. Conform lui Bielecki, o mare parte din creditele ipotecare contractate in franci elvetieni, (care constituie aproximativ 50% din total) sunt destul de "controversate".



In general, piata creditelor ipotecare din Polonia se dezvolta bine. Aceasta evolutie se datoreaza unei cereri substantiale de locuinte de toate tipurile.



Pentru a nu indatora menajele, avem nevoie de un mediu macroeconomic si monetar stabil, rata dobanzii la un nivel mic si o crestere constanta in standardele poloneze de viata. Nivelul de trai al polonezilor nu este, insa, nicidecum la nivelul colegilor europeni, dupa cum arata si cifrele biroului national de statistica. IMM-urile abia genereaza 48% din PIB, ceea ce este extrem de putin, fapt la care se adauga si scaderea acuta a apetitului pentru antreprenoriat.



Organizatiile non-guvernamentale au lansat campanii prin care incercau sa incurajeze populatia sa depaseasca starea de letargie.



In ce priveste demararea unei afaceri, majoritatea oamenilor sunt descurajati de birocratia excesiva si de lipsa stabilitatii mediului de afaceri. Taxele mari, costurile implicate de un business nou si teama de coruptie au contat semnificativ in reducerea interesului polonezilor.



Astfel, doar 9% dintre someri si-au asumat riscul inceperii propriei afaceri, comparativ cu 40% dintre acestia, care aveau initiativa cu paisprezece ani in urma. Si mai descurajator, 60% dintre cei aflati in cautarea unui loc de munca prefera asteptarea pasiva, sperand ca se va intampla ceva bun, in curand.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO