Business Internaţional

Polonia se pregăteşte pentru un exod al forţei de muncă

Autor: Livadariu Andreea

03.03.2011, 23:50 61

Aproape o jumătate de milion de polonezi ar putea pleca la muncăîn Germania şi Austria, în condiţiile în care cele două ţări îşideschid pe 1 mai pieţele forţei de muncă pentru muncitori din zeceţări est-europene, inclusiv România, scrie Bloomberg.

"Deschiderea pieţei locurilor de muncă din aceste ţări, corelatăcu absenţa a două milioane de muncitori polonezi, care au părăsitţara în anul 2004, ar putea avea un impact dezastruos asupracreşterii economice a Poloniei", potrivit Asociaţiei AngajatorilorPolonezi, care reprezintă peste 7.000 de companii cu trei milioanede angajaţi.

400.000 de polonezi îşi caută un loc de muncă în străinătate,însă numărul ar putea ajunge la jumătate de milion până în anul2015, potrivit autorităţilor de la Varşovia.

Salariul mediu în sectorul privat din Polonia a crescut cu 45%de la integrarea în Uniunea Europeană, la 3.391 zloţi (850 deeuro), adică o treime din salariul mediu lunar din Germania.

"Valul de emigrări din Polonia va fi mai mic ca altădată, însă,din păcate, efectele asupra economiei vor fi mai grave", este depărere Krystyna Iglicka, cercetător în demografie al Centrului deRelaţii Internaţionale din Varşovia. "Rata şomajului este astăzimai scăzută faţă de acum şase ani, astfel încât oamenii carelucrează astăzi în Polonia vor renunţa pur şi simplu la locurilelor de muncă", a mai spus ea.

Companiile germane au de gând să angajeze cel puţin 300.000 demuncitori în acest an, conform unui studiu efectuat pe 28.000 defirme de către Asociaţia Camerelor de Comerţ Germane (DIHK). Numaicompaniile producătoare de maşini şi de electronice ar putea oferi80.000 de noi locuri de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO