Business Internaţional

Polonia vrea putere de decizie în zona euro pentru a se asigura că adoptarea monedei unice nu este riscantă

Piotr Serafin, secretarul de stat polonez pentru afaceri europene: Selectarea reformelor care urmează a fi implementate ar trebui să fie făcută doar de statele membre

Piotr Serafin, secretarul de stat polonez pentru afaceri europene: Selectarea reformelor care urmează a fi implementate ar trebui să fie făcută doar de statele membre

Autor: Bogdan Cojocaru

22.05.2013, 18:45 570

Guvernul polonez va încerca să capete influenţă în instituţiile zonei euro pentru a crea un mediu stabil atunci când va adopta moneda unică europeană, aşa cum s-a obligat prin intrarea în Uniunea Europeană, scrie The Wall Street Journal.

„Vrem să influenţăm forma viitoarelor instituţii deoarece aceasta va determina dacă zona euro este un loc sigur pentru noi“, a afirmat Piotr Serafin, secretarul de stat pentru afaceri europene.

Politica guvernului polonez privind Uniunea Europeană se va concentra pe creşterea stabilităţii şi siguranţei instituţiilor din care Polonia va face parte, a menţionat el.

Prin aderarea la UE, Polonia a acceptat tacit să intre şi în zona euro. Dar criza financiară din zona euro a frânat economia poloneză, cea mai mare din Europa Centrală şi de Est, până la limita stagnării, iar polonezii

şi-au pierdut entuziasmul iniţial legat de o integrare mai adâncă în UE. Acum mai puţin de o treime din populaţie acceptă ca zlotul să fie înlocuit cu moneda euro.

Guvernul de la Varşovia este conştient că economia are nevoie de reforme structurale pentru a se pregăti de intrarea în uniunea monetară. Însă, după aceeaşi logică, Serafin vrea ca Polonia să aibă un cuvânt de spus legat de cum va arăta zona euro în viitor.

Astfel, Varşovia vrea să poată avea putere de decizie în formarea unei uniuni bancare în zona euro, în special în privinţa modului în care va funcţiona instituţia unică de supraveghere, probabil BCE, şi a felului în care va gestiona un faliment bancar meca­nismul unic special înfiinţat în acest sens.

Liderii europeni au acceptat anul trecut să creeze o uniune bancară pentru a întări sistemul financiar şi a preveni izbucnirea de noi crize în sectorul bancar. Însă opiniile sunt împărţite legat de structura instituţiilor.

Guvernul polonez vrea ca mecanismul de gestionare a falimentelor bancare să se aplice nu doar membrilor zonei euro, ci şi statelor care cooperază îndeaproape cu uniunea monetară, cum este cazul Poloniei.

„Sistemul ar trebui să minimizeze riscurile şi să maximizeze beneficiile avute de o ţară care ar face parte din uniunea bancară. Banii populaţiei ar trebui folosiţi de acest sistem doar în ultimă instanţă“, a spus Serafin.

El vrea, de asemenea, să pună în discuţie „aranjamentele contractuale“ introduse de Comisia Europeană în martie ca modalitate de a presa implementarea reformelor în statele membre ale UE şi de a adânci uniunea economică şi monetară.

Oficialul polonez a subliniat că „selec­tarea reformelor care urmează a fi im­plementate ar trebui să fie făcută doar de statele membre“. 

Prin negocierile privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020 Polonia şi-a asi­gurat fonduri structurale de 73 mld. euro. Aceste fonduri sunt o sursă vitală de creştere pentru economia poloneză, singura din UE care nu a intrat în recesiune în timpul şi după criza economică mondială izbucnită în 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO