• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.5513
  • Leu / USD5.1379
Business Internaţional

Polonia vrea să investească sute de milioane de zloţi în infrastructura de gaze

Polonia vrea să investească sute de milioane de zloţi în infrastructura de gaze

Autor: Catalina Apostoiu

15.06.2021, 00:05 228

Ca parte a noului proiect social economic al guvernului polonez, câteva sute de milioane de zloţi vor fi alocate de la bugetul de stat pentru extinderea reţelei naţionale de gaze, a anunţat premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, potrivit Polandin.

Polonia dezvoltă noi proiecte de infrastructură de gaze pentru a putea supravieţui fără livrările efectuate de gigantul rus Gazprom după anul 2022, când acordul cu acesta expiră, dar şi ca pas către o economie cu un nivel redus de emisii.

În cadrul unei vizite la staţia de regazificare GNL din oraşul Tychowo din nord-vestul ţării, pre­mierul polonez a anunţat că în cadrul noului acord polonez vor fi alocate sute de milioane de zloţi în plus pentru ca locuri ca cel din Tychowo să poată apărea pe harta Poloniei.

„Acest program ar trebui să asigure că în doi-trei ani aproape 90% din teritoriul Poloniei să dis­pună de capabilităţi de ga­zificare“, a pre­cizat Morawiecki. Acesta a adăugat că astfel de unităţi au transformat imposibilul în realitate şi că este posibilă con­struirea de unităţi spe­ciale cu conducte către be­neficiari locali, un pro­iect catalogat a fi mai efi­cient din punctul de ve­dere al costurilor pen­tru anumite muni­cipalităţi şi districte.

Până la finalul anului 2021, compania PGNiG, ce deţine monopolul pe piaţa gazelor, intenţionează să deţină peste 80 de staţii de re­gazificare la nivel naţional, a mai de­clarat premierul polonez, adău­gând că „acesta este un pas im­por­tant către o economie cu emisii reduse“.

Acesta a remarcat că de cinci ani terminalul aflat în apropiere de Swinoujscie, de unde „începe securitatea energetică a Poloniei“ primeşte GNL.

Operatorul reţelei de gaze a Poloniei, Gaz-System, estimează că cererea de gaze pe plan local va creşte cu 60% în următorii 10-13 ani de la aproximativ 20 miliarde de metri cubi anual, în condiţiile în care ţara dependentă de cărbune consideră gazul drept un combustibil de tranziţie înainte de trecerea la energia nucleară şi regenerabilă, notează Reuters.

Polonia estimează că până în 2040 gazele vor reprezenta 30% din producţia de energie. Varşovia vrea ca prima sa centrală nucleară să fie finalizată în 2033.

Privitor la Baltic Pipe, o investiţie importantă pentru suveranitatea energetică a Poloniei şi nu numai, premierul polonez a dat recent asigurări că proiectul nu este în pericol. Aceasta după ce Danemarca a decis să retragă autorizaţia de mediu a gazoductului.

„Vom finaliza cu siguranţă această investiţie, dar vreau să o finalizăm mai devreme sau la timp“, a remarcat Morawiecki.

La nivel european, miniştrii europeni ai energiei au convenit la finalul săptămânii trecute să prelungească susţinerea blocului pentru unele proiecte de gaze naturale cross-border, în pofida presiunilor venite din partea a 11 ţări şi Comisiei Europene, care consideră că astfel de finanţări trebuie suspendate pentru atingerea ţintelor legate de schimbările climatice.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0202
Ieri: 4.9427
Azi: 5.1379
Diferență: 0,4772
Ieri: 5.1135
Azi: 5.5513
Diferență: 1,3177
Ieri: 5.4791
Azi: 5.1954
Diferență: 0,3457
Ieri: 5.1775