Business Internaţional

Polonia vrea sa scoata 6,7 miliarde de euro din privatizari

31.01.2010, 23:10 19

Polonia, singura tara cu crestere economica din UniuneaEuropeana, intentioneaza sa obtina in 2010 aproximativ 6,7 miliardede euro (27 mld. zloti) din privatizari, a anuntat premierul DonaldTusk, la prezentarea planului de consolidare economica in vedereaaderarii la zona euro.
Daca polonezii inca pot gasi clienti pentru vechile companii destat, in Romania situatia este complet diferita - in urma cu douasaptamani, ministrul roman al finantelor Sebastian Vladescu afirmala conferinta cu investitori si analisti straini de la Viena caRomania nu are un plan de privatizare important pentru 2010 si ainvocat conditiile de piata nefavorabile.
Donalt Tusk, premierul polonez, sustine ca deficitul de 3% cerut deUniunea Europeana poate fi mentinut pana la finele lui 2012, astfelincat tara sa sa poata adera la zona euro.
Guvernul vrea sa se asigure ca datoria publica a Poloniei nu vadepasi 55% din Produsul Intern Brut, iar cresterea cheltuielilorcurente nu va depasi 1% in termeni reali, in conditiile in carecheltuielile obligatorii (cu salariile si pensiile) nu depasesc 70%din total. Planul de consolidare economica ar trebui sa aducaeconomii de 10 miliarde de zloti (2,5 miliarde) in 2011. Pe langaprivatizari, planul de economii anuntat de premierul polonez maiinclude ridicarea varstei de pensionare si reforma sistemului depensii.
Analistii sunt sceptici ca aceste tinte ambitioase pot fi atinse,dat fiind faptul ca in Polonia urmeaza alegeri prezidentiale intoamna acestui an si parlamentare in toamna lui 2011.
Masurile anuntate de premierul polonez vin dupa ce guvernul aprimit deja semnale de ingrijorare, pentru ca, odata cu crestereaeconomica, de 1,7%, datoria publica si deficitul bugetar au crescutsi ele la 51,7%, respectiv la 6,5% din PIB pentru 2009.
PIB-ul Poloniei a crescut in 2009, in conditiile in carecheltuielile publice si private (doua treimi din PIB-ul de 368 demiliarde de euro, de trei ori mai mare decat al Romaniei) au reusitsa compenseze declinul exporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO