Business Internaţional

Porsche schimba tactica in disputa cu bursa germana

17.11.2004, 00:00 14



Porsche, compania germana producatoare de automobile de lux, a adoptat ieri o strategie diferita in ceea ce priveste eforturile sale de a fi admisa in cadrul segmentului superior de tranzactionare al principalei burse a Germaniei fara a fi nevoita sa emita rapoarte trimestriale, relateaza Financial Times.



Cea mai profitabila companie producatoare de automobile din lume din punct de vedere al marjelor, a decis sa renunte la cazul depus in cadrul unei instante juridice din Frankfurt impotriva Deutsche Borse dupa ce judecatorul a declarat ca nu-i poate permite sa devina singura companie careia nu i-ar fi impusa conditia de depunere de rapoarte trimestriale.



Porsche isi va sustine acum cazul in fata curtii constitutionale regionale, urmand sa sustina ca aceasta conditie, pe care toate companiile incluse in indicele Dax trebuie sa o respecte pentru a fi admise in cadrul segmentului superior de tranzactionare al bursei, este ilegala. Totusi, oficiali ai Deutsche Borse au declarat: "Aceasta decizie a Porsche este importanta, totusi, pentru ca arata ca frima se teme sa nu piarda cazul".



Producatorul de automobile si-a exprimat cu mult timp in urma opozitia fata de aceasta conditie. Astfel, compania considera ca aceasta directioneaza in mod excesiv atentia asupra perspectivelor pe termen scurt, generand o volatilitate sporita a pretului la actiuni.



Din cauza indarjirii cu care se opune acestei conditii, compania a fost eliminata din cadrul indicelui M-Dax in 2001. Totusi, companii din diferite domenii, ce s-au confruntat cu oscilatii foarte mari ale preturilor la actiuni si ale castigurilor, si-au exprimat solidaritatea fata de strategia companiei. In prezent, actiunile Porsche sunt tranzactionate pe segmentul general al bursei.



Deutsche Borse a declarat ca rapoartele trimestriale sunt considerate drept un instrument esential de informare constanta a investitorilor.



Porsche, insa, a declarat ca avocatii sai considera ca vor avea sanse mai mari de succes in fata unei curti constitutionale desi ar putea trece cativa ani pana la audierea cazului.



Porsche isi va face publice rezultatele pe intregul an luna viitoare, Wednelin Wiedeking, directorul executiv al companiei, anuntand deja ca profiturile urmeaza a fi mai mari de 1 miliard de euro.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO