Business Internaţional

Portret: Ungaria, de la vitamina C si cubul Rubik la admiterea in Uniunea Europeana

29.04.2004, 00:00 38



Ungaria, care va adera la 1 mai la Uniunea Europeana, s-a "dotat", dupa caderea comunismului, din 1989, cu o democratie parlamentara si cu o economie de piata asemanatoare cu cele ale marilor state occidentale.



Situata in inima Europei Centrale, cu un teritoriu care se intinde pana la campiile Ucrainei, acest fost copil teribil al blocului comunist, a carei revolutie din 1956 a fost zdrobita de tancurile sovietice, si-a transformat complet economia, structurand-o dupa modelul statelor dezvoltate.



Serviciile reprezinta aproape 65% din Produsul Interior Brut, industria 30%, iar agricultura cele 5 procente ramase. Ungaria este singurul stat dintre cele zece candidate care a reusit sa inregistreze un deficit comercial cu cei 15 membri actuali ai Uniunii.



In mare parte, economia ungara a fost privatizata, fiind vandute companii importante din sectorul telecomunicatiilor, cel bancar sau cel al televiziunilor. In anii '90, a beneficiat de un flux important de investitii straine directe si are cel mai inalt grad de creare de noi firme dintre viitoarele membre ale UE. Mai mult, o parte din companiile sale, printre care se numara compania petroliera si de gaze naturale Mol, banca OTP sau producatorul de medicamente Richter, s-au extins si in strainatate.



Dupa atacurile speculative asupra forintului, care au avut loc anul trecut, Ungaria si-a amanat pentru anii 2008-2010 intrarea in zona euro.



Dupa o lunga perioada de dominatie din partea dinastiei austriece de Habsbourg si aliati ai nemtilor in timpul celor doua razboaie mondiale, ungurii considera intrarea lor in UE drept ultima etapa a recunoasterii lor ca vestici.



Guvernul de centru-stanga al premierului Peter Megdyessy considera ca apartenenta la UE va contrbui la imbunatatirea situatiei celor 3,5 milioane de unguri care traiesc in statele vecine ale Ungariei (Slovacia, Romania, Ucraina, Serbia si Muntenegru si Croatia), care isi amintesc de un timp cand Ungaria, ca o componenta a Imperiului Austro-Ungar, era mult mai vasta.



Mai recent, Ungaria a semnat in ianuarie 2003, impreuna cu Spania, Marea Britanie si alte state ale noii Europe, o scrisoare prin care sustinea demersul presedintelui american George W. Bush privind interventa armatei americane in Irak.



Insa, spre deosebire de Polonia, Ungaria nu a trimis forte militare in Irak si a refuzat sa inchida ambasada irakiana din Budapesta in timpul razboiului. Megdyessy a urmarit sa asigure un echilibru intre politica atlantica si cea europeana a tarii sale.



Patria vinului Tokay, numit "regele vinurilor si vinul regilor", Ungaria are o traditie culturala indelungata si bogata. 13 unguri au primit premiul Nobel, printre care in 2002 Imre Kertesz, pentru literatura, Ungaria fiind chiar tara natala a unor mari compozitori, precum Franz Liszt, Zoltan Kodaly sau Bela Bartok.



Si nu in ultimul rand, in Ungaria a fost descoperita vitamina C si a fost inventat cubul lui Rubik.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO