Business Internaţional

Pregăteşte Elveţia ancorarea francului de euro? Speculaţiile depreciază moneda elveţiană

Pregăteşte Elveţia ancorarea francului de euro? Speculaţiile depreciază moneda elveţiană

Pregăteşte Elveţia ancorarea francului de euro? Speculaţiile depreciază moneda elveţiană

Autor: Bogdan Cojocaru

16.08.2011, 00:04 2088

Francul elveţian s-a depreciat ac­­cen­tuat luni, pe fondul unor speculaţii că Banca Naţională a Elveţiei pregăteşte an­corarea monedei de evoluţia euro pen­tru a împiedica investitorii speriaţi de criza datoriilor din zona euro să caute re­fu­giu în valuta elveţiană, considerată mai si­gură, scrie cotidianul Financial Times.

Aprecierea fran­cului în raport cu celelalte valute im­portante ale lumii face ca economia elve­ţiană să-şi piardă din competitivitate.

Presa elveţiană a indicat pe parcursul weekend-ului că Guvernul elveţian şi Ban­ca Naţională discută "intens" despre sta­bilirea unui nivel-ţintă pentru cursul fran­cu­lui, care săptămâna trecută a atins cote record faţă de euro şi dolar în contextul exo­dului investitorilor către activele si­gu­re provocat de căderea burselor din întreaga lume.

Sursele susţin că planurile sunt deja com­­­plete, iar Banca Naţională ar putea sta­­bi­­li ţinta în următoarele zile, men­ţio­nând că "un plan potrivit" ar putea fi adop­tat pe 17 august. Potrivit zvonurilor, pra­gul de jos va fi stabilit la puţin peste 1,1 franci pen­­tru un euro, iar acesta va fi majorat treptat. Francul elveţian s-a depreciat cu 2,6%, la 1,137 de franci pe euro, cu 2,2%, la 0,795 franci pe dolar şi cu 2,4%, la 1,296 franci pentru o liră sterlină.

Speculaţiile urmează altor zvonuri de săp­tămâna trecută potrivit cărora Banca Na­ţională elveţiană se pregăteşte să inter­vi­nă pe piaţă pentru a slăbi francul, consi­de­rat ca "supraevaluat".

Întradevăr, săptămâna trecută insti­tu­ţia a inundat piaţa monetară elveţiană cu lichi­dităţi, reducând dobânzile.

"Banca nu se va odihni până când nu vor înceta presiunile cumpărătorilor asu­pra francului. Nu vrea ca francul să fie un adă­post contra riscurilor şi, potrivit zvo­nu­rilor, ia în considerare reducerea do­bân­zilor, ancorarea francului de euro sau in­tro­ducerea unei limite a cursului de schimb. Toate aceste ameninţări sunt lua­te în serios de pieţe", a spus Kathleen Brooks, analist la Forex.com.

Unii analişti pun însă la îndoială cre­di­bilitatea băncii având în vedere pier­de­rile mari înregistrate de aceasta în timpul in­tervenţiilor eşuate de a slăbi francul în 2009-2010.

Ungurii încep din septembrie să ramburseze creditele în valută la cursuri fixe

Ungurii care au făcut împrumuturi în monedă străină pot opta deja de vineri să participe la un program de asistenţă al guvernului care le permite să-şi plătească datoriile la un curs de schimb fix, ei fiind astfel feriţi de riscurile fluctuaţiilor cursurilor valutare, în special de aprecierea francului elveţian, scrie Budapest Business Journal. Primele rate care pot fi plătite sunt cele aferente lunii septembrie. Ratele sunt calculate folosind un curs fix pe 36 de luni, perioada neputând depăşi finele anului 2014.

Cursul de schimb pentru rambursările creditelor denominate în franci elveţieni - cândva cel mai popular produs de credite de retail din Ungaria - a fost stabilit la 180 de forinţi/franc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO