Business Internaţional

Premierul ceh duce in Parlament cota unica de 12,5%

16.08.2007, 20:23 14

Premierul ceh Mirek Topolanek a propus un pachet de legi prin care vrea sa reduca impozitul pe venit, scrie Bloomberg.
Pachetul legislativ propus stipuleaza introducerea unei cote unice de impozitare a veniturilor personale de 15% anul viitor si reducerea acesteia la 12,5% in 2009. In ceea ce priveste sectorul corporatist, legea prevede reducerea impozitului pe venit de la 24% in prezent la 21%. Impozitul va ajunge la 19% in 2010.
Propunerea premierului, ce vine ca urmare a promisiunilor facute in timpul campaniei electorale, asteapta votul Parlamentului saptamana viitoare.
"Este o propunere rezonabila si am certitudinea ca membrii coalitiei o vor vota", a declarat Topolanek, dupa intrunirea coalitiei de marti seara. Cabinetul premierului are jumatate din voturile Parlamentului si a amenintat cu propunerea de alegeri anticipate in caz ca legea nu va fi aprobata.
Topolanek a declarat ca va fi necesara o revizuire a codului fiscal, a taxelor si cheltuielilor, pentru a controla eficient deficitul bugetar.
Cehia trebuie sa respecte angajamentele asumate fata de Uniunea Europeana pentru adoptarea monedei europene. Initial, trecerea la euro era programata pentru 2010, dar previziunile analistilor arata ca Cehia va putea adopta moneda unica europeana cel mai devreme in 2012.
Guvernul doreste reducerea deficitului bugetar la 3,2% anul viitor si adoptarea monedei europene in 2012. Conform metodologiei impuse de Uniunea Europeana, pentru ca aceasta dorinta sa se poata indeplini, deficitul bugetar al Cehiei in 2010 nu trebuie sa depaseasca 2,5%.
Pachetul legislativ propus este menit sa simplifice sistemul de impozitare si sa incurajeze populatia sa plateasca la timp contributiile. Guvernul va compensa partial pierderile generate de reducerea impozitelor prin majorarea TVA de la 5% in prezent la 9%. Urmatoarea reducere a impozitului pe venit din 2009 va micsora cu 250 de milioane de euro contributiile populatiei la bugetul de stat si va forta guvernul sa gaseasca noi metode de reducere a cheltuielilor interne.
Parlamentarul democrat Ludvik Hovorka a declarat pentru postul de televiziune CT24 TV ca va vota impotriva pachetului legislativ propus de coalitie dupa ce cererea sa de a renunta la taxa de spitalizare pentru copiii sub 15 ani a fost respinsa. Este foarte probabil ca votul acestuia sa nu influenteze decisiv aprobarea pachetului legislativ, dupa ce alti doi fosti social democrati, Milos Melcak si Michal Pohanka, care au jucat un rol important in alcatuirea cabinetului in ianuarie, au anuntat ca vor sprijini propunerea pentru ca sugestiile lor au fost luate in considerare de catre Topolanek.
Cei trei, Melcak, Pohanka si Topolanek, sunt de acord ca este nevoie de interventie pentru a stopa cresterea deficitului bugetar si a intari finantele. Aceste probleme "ameninta stabilitatea economica si pun in pericol cresterea standardului de viata al cetatenilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO