Business Internaţional

Presedintele Blackstone scrie primul best-seller la 78 de ani

05.08.2004, 00:00 14

Peter G. Peterson, presedintele grupului financiar Blackstone, a fost secretar de stat al SUA pe probleme de comert, director executiv al companiei Lehman Brothers si presedinte al Fed, banca centrala a Statelor Unite. Acum, la 78 de ani, apare si pe listele best-seller-urilor.
A cincea carte a sa, "Running on Empty" (Cu rezervorul gol), a aparut pe locul al cincilea in clasamentul intocmit de Amazon.com, care cuprinde 45 de carti in total, si a fost cotata pe pozitia 13 in clasamentul cartilor de non-fictiune al New York Times. Editura sa din New York a tiparit 50.000 de copii ale cartii, precizeaza Bloomberg.
"Running on Empty", ataca politicile fiscale promovate de democrati si republicani, acuzandu-le de adancirea deficitului bugetar si de periclitarea sistemului asigurarilor sociale si a altor programe similare. Un republican convins, Peterson scrie despre reducerile fiscale promovate de George W. Bush, caracterizandu-le drept "un nou nivel de iresponsabilitate".
Cartea lui Peterson a aparut in timpul unei campanii electorale in care atat Bush cat si contracandidatul sau democratic, John Kerry, au promis ca vor reduce deficitul, reformand in acelasi timp sistemul de sanatate. Propunerea lui Bush a fost crearea unor conturi individuale in care sa fie investite o parte a impozitelor aferente sistemului securitatii sociale, in timp ce Kerry promite reformarea sistemului evitand conturile individuale.
La baza lucrarii sale sta ceea ce Washington Post numeste "o neconcordanta intre promisiunile facute in cadrul sistemului securitatii sociale si a sistemului de sanatate si capacitatea economiei de a finanta acele promisiuni cand cele 77 milioane de persoane apropiate de varsta pensionarii se vor retrage".
In camera sa de conferinte, situata la etajul 31 si decorata cu poze ale sale impreuna cu liderii sovietici Leonid Brejnev si Mihail Gorbaciov, de pe vremea cand era secretarul pe probleme de comert al presedintelui Richard Nixon, Peterson a sustinut ca niciunul din cei doi candidati nu va actiona destul de repede pentru a evita o criza. In 2008, cei nascuti dupa 1946 vor incepe sa primeasca beneficiile sistemului securitati sociale.
Peterson este nascut in Nebraska, iar tatal sau, un imigrant grec, a spalat vase pana sa isi deschida propriul restaurant.
El spune ca nu s-a decis inca pentru cine sa voteze, Bush sau Kerry. "Bill Clinton stia mai multe despre aceste lucruri decat oricare alt presedinte pe care l-am cunoscut in viata mea", a afirmat Peterson.
"Am fost republican toata viata mea, si am considerat conservatorismul fiscal ca fiind o caracteristica definitorie a noastra, a sustinut Peterson. Oamenii acestei administratii, care vor ramane niste anonimi, au fost in trecut de partea conservatorismului fiscal", a adaugat Peterson.
Peterson e de parere ca reducerile fiscale sunt doar o parte a problemei. Pentru a reforma sistemul de protectie sociala, el sustine o lege care forteaza contribuabilii sa economiseasca intre 2 si 3 procente din veniturile lor; indexarea beneficiilor in functie de preturile produselor de consum, in defavoarea indexarii lor in functie de nivelul salariilor; contributia guvernului federal la conturile personale ale muncitorilor cu venituri minime. Pentru sistemul de sanatate, el promoveaza impartirea costurilor, cum ar fi eliminarea vizitelor gratuite efectuate de medici, sau reforma din domeniul malpraxisului pentru a reduce costurile cu litigiile.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO