Business Internaţional

Preşedintele republicii Venezuela a trimis după gratii peste 100 de oameni de afaceri

Preşedintele republicii Venezuela a trimis după gratii...

Autor: Mădălina M.

17.11.2013, 15:45 496

Preşedintele republicii Venezuela a intensificat boicotarea afacerilor private prin trimiterea după gratii a mai mult de 100 de oameni de afaceri “burghezi”, acuzaţi de practica preţurilor neloiale, notează Financial Times.

În trecut, Nicolás Maduro a îndemnat mii de locuitori ai Venezuelei să ia cu asalt magazinele unei reţele de produse electronice pe care le-a acuzat de creşteri de preţuri nejustificate sau de practicarea speculei. Martori oculari spun că vânătorii de chilipiruri au dat năvală în magazine. S-au raportat, de asemenea, numeroase jafuri şi acte de vandalism, fapt care a necesitat intervenţia poliţiei.

Maduro a cerut producătorilor, printre care se numără şi producătorul american de anvelope Goodyear să reducă preţurile mari la un nivel “echitabil”

“Am rupt coloana vertebrală a războiului economic  şi a loviturii de stat economice pe care o plănuiau “, a spus Maduro. “Am trimis în spatele gratiilor  mai mult de 100 de burghezi”.

Guvernul spune că oamenii de afaceri fără scrupule care fac parte din burghezia parazită au crescut preţurile anumitor produse cu mai mult de 1000%. Maduro a promis că prin intensificarea ofensivei economice va stabili plafoane asupra marjelor de profit ale întreprinderilor şi va extinde controalele pentru a stabili preţurile corecte. “Sunt barbari aceşti paraziţi capitalişti”, spune el.

Critici ai politicilor lui Maduro consideră că mişcările sale sunt doar o încercare de a transforma sectorul privat în ţap ispăşitor pentru deteriorarea economiei Venezuelei, unde, în prezent, există lipsuri de produse alimentare şi de bunuri.

Preşedintele pune această criză pe seama forţelor de dreapta susţinute de Statele Unite, care, spune el, încearcă să destabilizeze ţara.

Politica lui Maduro va fi pusă la încercare pe 8 decembrie, când sunt programate alegerile locale.

Întrucât direcţia politicilor economice per ansamblu este foarte puţin probabil să se schimbe, condiţiile economice şi sociale se vor deteriora în continuare. Asta nu înseamnă neapărat că ţara va intra cu rapiditate într-o criză politică care ar putea să ameninţe supravieţuirea politică a lui Nicolás Maduro. Maduro are mai multă putere decât cred mulţi”, spune Daniel Kerner, un analist din America Latină a grupului de consultanţă politică Eurasia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO