Business Internaţional

Preşedintele rus, Vladimir Putin a semnat un acord energetic nuclear cu Argentina

Preşedintele rus, Vladimir Putin a semnat un acord...

Autor: Liviu Popescu

13.07.2014, 18:39 530

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a semnat un acord energetic nuclear cu Argentina în timpul vizitei sale în America de Sud. Acordul prevede că Rosatom, compania rusească de tehnologie nucleară, va ajuta Buenos Aires să-şi mărească capacitatea de producţie a energiei nucleare, scrie Deutsche Welle.

 “Acestea sunt acorduri foarte importante care reafirmă legăturile noastre de prietenie şi pe cele strategice. Argentina este lider în America Latină în ceea ce priveşte producţia de energie electrică nucleară”, a spus preşedintele argentinian, Cristina Fernandez.

O delegaţie rusească care călătorea cu Putin va vizita Vaca Muerta, depozitul uriaş de şisturi, care situează Argentina pe locul doi în lume ca potenţială deţinătoare de rezerve de gaz şi petrol neconvenţional, şi care ar putea dubla capacitatea argentiniană de producţie a energiei în următorul deceniu.

“Argentina este unul din principalii parteneri strategici din America Latină. Cooperăm în mai multe sectoare şi avem poziţii similare pe scena politică internaţională”, a afirmat liderul rus.

În cadrul unei conferinţe organizate în luna martie de Organizaţia Naţiunilor Unite în care se cerea statelor membre să nu recunoască anexarea Crimeei, fost teritoriu ucrainean, de către Rusia, Argentina s-a abţinut de la vot. În anii 1980, Argentina a încercat să anexeze Insulele Falkland de la Marea Britanie.

În cea mai recentă vizita a sa în America Latină, liderul rus a vizitat Cuba şi Nicaragua şi va ajunge în următoarele zile în Brazilia unde va participa la un summit al ţărilor membre ale BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud). De asemenea, Putin va participa şi la finala Campionatului Mondial de fotbal dintre Germania şi Argentina. Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko îşi anunţase si el participarea la finala turneului sportiv de la Rio, însă şi-a anulat planurile ”având în vedere situaţia care prevalează în prezent în Ucraina".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO