Business Internaţional

Preşedintele Xi Jinping face prima călătorie de la începutul pandemiei, se întâlneşte cu Putin

Preşedintele Xi Jinping face prima călătorie de la...

Autor: Dorin Oancea

11.09.2022, 16:02 68

Xi Jinping va părăsi China săptămâna aceasta pentru prima dată în mai bine de doi ani pentru o călătorie în Asia Centrală, unde se va întâlni cu Vladimir Putin, cu doar o lună înainte ca Xi să fie gata să îşi consolideze locul de cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong încoace, scrie Reuters.

Călătoria, prima sa deplasare în străinătate de la începutul pandemiei COVID-19, arată cât de încrezător este Xi în ceea ce priveşte controlul său asupra puterii în China şi cât de periculoasă a devenit situaţia globală: confruntarea Rusiei cu Occidentul din cauza Ucrainei, criza din Taiwan şi o economie globală cu probleme.

Xi urmează să efectueze miercuri o vizită de stat în Kazahstan şi apoi se va întâlni cu Putin la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, care va avea loc în Samarkand, în Uzbekistan, potrivit Kazahstanului şi Kremlinului.

Consilierul de politică externă al lui Putin, Yuri Ushakov, a declarat reporterilor săptămâna trecută că Putin se aşteaptă să se întâlnească cu Xi la summit. Kremlinul a refuzat să ofere detalii despre discuţii. China nu a confirmat încă planurile de călătorie ale lui Xi.

Întâlnirea îi va oferi preşedintelui Xi ocazia de a-şi sublinia influenţa, în timp ce Putin poate demonstra înclinaţia Rusiei spre Asia; ambii lideri îşi pot arăta opoziţia faţă de Statele Unite exact în momentul în care Occidentul încearcă să pedepsească Rusia pentru războiul din Ucraina.

Rusia a suferit săptămâna trecută cea mai gravă înfrângere din război, abandonându-şi principalul bastion din nord-estul Ucrainei.

Aprofundarea parteneriatului "fără limite" dintre superputerea în ascensiune a Chinei şi titanul resurselor naturale care este Rusia este una dintre cele mai neobişnuite evoluţii geopolitice din ultimii ani - şi una pe care Occidentul o urmăreşte cu îngrijorare.

Cândva partenerul senior în ierarhia comunistă globală, Rusia, după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, este acum considerată un partener junior al unei Chine comuniste renăscute, care va depăşi Statele Unite drept cea mai mare economie mondială în următorul deceniu.

Deşi contradicţiile istorice abundă în acest parteneriat, nu există niciun semn că Xi este pregătit să renunţe la sprijinul său pentru Putin în cea mai serioasă confruntare a Rusiei cu Occidentul de la apogeul Războiului Rece.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO