Business Internaţional

Pretul caselor din Marea Britanie, -10%

29.08.2008, 20:03 15

Pretul caselor in Marea Britanie a inregistrat in luna august cel mai puternic declin anual din ultimele doua decenii, pe fondul inaspririi conditiilor pentru obtinerea creditelor ipotecare si al previziunilor conform carora economia s-ar afla la limita intrarii in recesiune, previziuni care au descurajat cumparatorii, scrie Bloomberg.
Pretul mediu al unei case a scazut cu 10,5% pana la 164.654 de lire sterline (206.411 euro), cea mai importanta scadere inregistrata de la sfarsitul primului trimestru al anului 1990 incoace, conform datelor Nationwide Building Society. Declinul lunar a fost de 1,9% in luna august, fata de 1,5% in iulie.
Scaderea preturilor din luna august comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut este primul declin de peste 10% inregistrat dupa 1990. Economia Marii Britanii si-a incetinit cresterea in cel de-al doilea trimestru, punand capat celei mai lungi perioade de crestere din ultimul secol, pe fondul inaspririi conditiilor de creditare care au contractat consumul si investitiile.
Cea mai ridicata rata a inflatiei din ultima decada, stagnarea economica si scaderea numarului de credite ipotecare oferite de banci au provocat cea mai puternica criza de pe piata imobiliara de la ultima recesiune ce a avut loc inceputul anilor '90. Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a afirmat luna aceasta ca valoarea caselor cunoaste "o ajustare semnificativa" dupa perioada de boom economic din utimul deceniu.
Noile cifre arata ca situatia de pe piata imobiliara britanica se inrautateste continuu. Preturile proprietatilor rezidentiale s-au depreciat cu 10,9% in iulie fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform bancii ipotecare HBOS. Taylor Wimpey, cel mai important constructor pe plan local, a raportat pierderi pentru prima jumatate a anului de
1,42 mld. lire sterline (1,78 mld. euro), dupa reducerea preturilor la terenuri, si a afirmat ca nu se asteapta la imbunatatiri pe piata pe termen scurt.
Bancile britanice au redus numarul de credite acordate dupa ce colapsul pietei ipotecare subprime din Statele Unite a avut repercusiuni la nivel global, provocand pierderi de peste 500 mld. dolari (339 mld. euro). Aprobarile de credite ipotecare au inregistrat in iulie cel mai scazut nivel din ultimii 11 ani, bancile aproband 22.448 de ipoteci luna trecuta, cu 65% mai putine decat in urma cu un an.
Banca Angliei si-a mentinut rata dobanzii la 5% inca din aprilie, oficialii punand in balanta riscul unei inflatii in urcare cu cel al contractarii economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO