Business Internaţional

Pretul petrolului a atins pragul de 120 de dolari pe baril

07.05.2008, 18:50 11

Pretul unui baril de petrol a depasit ieri pragul de 120 de dolari (77,44 euro) pe bursa din New York, dupa care a scazut pana la 119,97 dolari (77,43 euro), in crestere cu 3,65 dolari (2,35 euro), scrie BBC News.
Unul dintre factorii care au determinat aceasta scumpire a fost devalorizarea monedei americane dublata de orientarea investitorilor spre materiile prime. De la inceputul anului si pana in prezent, pretul barilului de petrol a crescut treptat, atingand cote record in mai multe regiuni ale globului. In nordul Irakului, fortele din Turcia au reinceput raidurile impotriva insurgentilor kurzi de la granita, iar in Nigeria, rebelii au atacat mai multe conducte si puturi petroliere care alimenteaza unul din terminalele de export.
Aceste incidente au dus la reducerea exporturilor, generand cresterea actuala a pretului petrolului. "Nigeria este urmatorul punct de interes pe harta exportatorilor de petrol", a declarat Ed Meir, analist la MF Global. Analistul a mai adaugat ca in timp ce rezervele din Africa prezinta tot mai mult interes, violenta si atacurile rebelilor din zona ingreuneaza atat exploatarea, cat si exportarea petrolului african.
"Relatia dintre pietele valutare si preturile marfurilor reprezinta un fenomen relativ nou", a declarat Damian Cox de la John Hall Associates. "Incepand cu luna august, preturile marfurilor au inceput sa reactioneze la miscarile de pe pietele valutare. In timp ce dolarul a continuat sa se deprecieze, investitorii si-au indreptat atentia spre marfuri", a mai spus Cox.
In trecut, devalorizarea monedei americane ar fi fost vazuta ca un semn de slabiciune a intregii economii, ceea ce ar fi insemnat ca cererea de petrol va scadea cel mai probabil si ca preturile la petrol vor scadea la randul lor. Acum, unii traderi vad in marfuri si petrol o salvare din fata declinului monedei nationale. Prin urmare, in cazul in care sunt ingrijorati ca valoarea dolarului scade, acesta este momentul oportun pentru a vinde dolari si pentru a cumpara petrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO