Business Internaţional

Preturile caselor din Marea Britanie continua galopul

Preturile caselor din Marea Britanie continua galopul

O casa in Anglia costa circa 290.000 de euro

14.05.2007, 14:04 10

Preturile imobiliarelor din Marea Britanie au crescut in aprilie cu cel de-al doilea cel mai rapid ritm inregistrat din 2005 incoace, oferind bancii centrale a Angliei inca un motiv pentru a creste ratele dobanzii, scrie Bloomberg.
Valoarea proprietatilor imobiliare a crescut cu 10,9% in primele trei luni ale anului, pana la un nivel mediu de circa 290.000 de euro, a indicat HBOS, cel mai mare creditor ipotecar din Marea Britanie. Preturile au crescut cu 1,1% fata de luna trecuta. Economistii se asteapta la o crestere anuala de 10,6%, indica un studiu facut de Bloomberg. Cifrele sunt ajustate dupa fluctuatiile sezoniere.
Preturile proprietatilor cresc pe masura ce bancherii si strainii bogati varsa bani in imobiliare, iar oferta de case scade. Economistii se asteapta ca banca centrala sa creasca in continuare ratele dupa majorarea de saptamana trecuta pana la 5,5%, despre care HBOS spune ca ar putea sa aduca o racire a pietei.
"Cererea ramane mare, iar impreuna cu o oferta scazuta continua sa creasca preturile", a spus Martin Ellis, economist-sef la creditorul ipotecar. "Cresterea ratelor dobanzii din august anul trecut va exercita totusi o crestere a presiunii pe finantele proprietarilor, ducand la o scadere a inflatiei preturilor proprietatilor imobiliare in lunile urmatoare."
Guvernatorul bancii centrale a Angliei, Mervyn King, a spus luna trecuta ca "este complet determinat" sa readuca inflatia la nivelul dorit de banca, de 2%, dupa ce aceasta a atins in martie un maxim pentru ultimii zece ani de 3,1%.
Investitorii merg pe ideea ca vor fi necesare si alte interventii pe langa cea de saptamana trecuta pentru a calma piata imobiliara si curba inflationista, arata tranzactiile cu contracte futures.
"Preturile ridicate din domeniul imobiliarelor este un motiv de ingrijorare pentru banca centrala a Angliei si pune o presiune in plus pentru adoptarea unor rate ale dobanzii mai ridicate", a spus Howard Archer, economist la firma Global Insight. "Exista un risc real ca ratele dobanzii sa creasca si mai mult in urmatoarele luni."
Andrew Sentance, care se ocupa de politica bancii centrale a Angliei, le-a spus pe 24 aprilie politicienilor din Marea Britanie ca preturile ar putea oferi un semnal asupra cheltuielilor din economie.
"Faptul ca piata imobiliara a crescut puternic este un semnal ca cererea a crescut", a spus Sentance.
Piata imobiliara arata unele semne de scadere. Ipotecile aprobate pentru achizitiile de case au scazut neasteptat in martie si Nationwide Building Society, cel de-al treilea mare creditor ipotecar din Marea Britanie, a spus ca preturile au crescut cu 2% in ultimele trei luni, cea mai mica din august anul trecut pana acum.
O crestere cu un sfert de punct a ratelor de dobanda va creste platile lunare cu 176,50 euro pentru o ipoteca de circa 294.000 de euro.
"Ar trebui sa incepem sa vedem o scadere a inflatiei pentru preturile imobiliarelor la inceputul verii", a spus Tom Vosa, director in cadrul National Australia Bank din Londra, care a lucrat ca economist la banca centrala.
Pentru moment, somajul scazut si boom-ul serviciilor financiare ar putea continua sa sustina inflatia. Banca centrala se asteapta la o crestere economica de circa 3% in acest an, fata de 2,8% in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO