Business Internaţional

Preturile mari ale camerelor de hotel din Moscova pun pe fuga clientii

Preturile mari ale camerelor de hotel din Moscova pun pe fuga clientii

O noapte la hotelul Baltschung Kempinski din Moscova costa 1.558 de dolari

12.08.2008, 19:42 25

Atunci cand Robert Jenkin, CEO al unei companii imobiliare ce valoreaza mai multe miloane de dolari, decide sa calatoreasca, se cazeaza de obicei in hoteluri de patru sau cinci stele, fie ca e vorba de Tokio, New York sau de alte mari orase. Dar acest aspect nu este valabil si in Moscova, unde el prefera sa inchirieze apartamente, sfidand scarile saracacioase, mobila din era sovietica si agentiile de management fara experienta, scrie The Wall Street Journal.
Motivul este simplu: o saptamana la Moscova poate ridica o nota de plata doar pentru cazarea la hotel la 5.000 de dolari (3.300 de euro), pe cand Jenkin, care locuieste la Sofia, Bulgaria, plateste doar 1.500 de dolari pentru un apartament. "Nu ar avea sens sa inchiriezi in alta parte a lumii", spune el. "Dar situatia este diferita in Moscova."
In capitala Rusiei, camerele de hotel sunt printre cele mai scumpe - si cele mai greu de gasit - din lume. Pretul mediu al unei camere de hotel in Moscova a crescut cu 93% fata de 2004, conform firmei de servicii pentru companii Hogg Robinson Group. Pretul mediu pentru o camera la clasa business in Moscova anul trecul se ridica la 540 de dolari (357 de euro), arata un studiu realizat de Hogg Robinson, comparativ cu 384 de dolari, pretul unei camere la New York.
Pana si un pret de 540 de dolari pare ieftin in cazul unei comparatii cu preturile hotelurilor din centrul capitalei ruse. Aici, pentru majoritatea camerelor se plateste aproape sau chiar peste 1.000 de dolari (660 de euro) pe noapte. La hotelul Baltschug Kempiski, unde oamenii de afaceri pot beneficia si de cateva camere cu vedere spre Kremlin, o camera costa minim 1.600 de dolari pentru o noapte in cursul saptamanii, pe cand la Ararat Park Hyatt, unul dintre favoritele celebritatilor din Vest, pretul pentru o noapte este de 1.300 de dolari.
Totul aici se invarte in jurul raportului cerere-oferta - si cererea depaseste cu mult oferta. In conditiile in care economia Rusiei si-a luat avant pe fondul exploziei preturilor la petrol, preturile de pe piata imobiliara din capitala tarii s-au ridicat si ele, preturile au urmat o traiectorie ascendenta, iar bogatii au devenit si mai bogati.
Hotelurile din perioada sovietica in care se mai puteau gasi paturi la preturi moderate au fost daramate. In cateva cazuri in locul lor s-au ridicat hoteluri de patru sau cinci stele.
Cel mai frecvent insa, fostele constructii au lasat doar amintiri in urma lor, provocand un deficit acut de camere.
Pe fondul cresterii investitiilor, tot mai multi oameni de afaceri vin in Moscova. Dezvoltatorii imobiliari au devenit din ce in ce mai putin interesati de hotelurile de doua si respectiv trei stele, in conditiile in care preturile proprietatilor imobiliare au explodat.
Gennady Lamshin de la Asociatia Hotelurilor din Rusia spune ca oamenii care nu isi fac rezervare cu doua sau trei luni inainte pentru varfurile de sezon nu mai pot gasi apoi camere la orice pret.
Aceste aspecte ii forteaza pe oameni sa caute cazare in cartiere marginase ale Moscovei sau chiar in oraselele din imprejurimi.
Tour-operatorii spun ca sunt fortati sa refuze grupuri de turisti straini pentru ca nu au unde sa ii cazeze.
Irina Tyurina, purtatoarea de cuvant a Uniunii Turismului din Rusia, afirma ca mai mult de jumatate din cazarile facute cu mai putin de un an in avans sunt refuzate din acest motiv. "Efectiv, nu sunt suficiente hoteluri", spune ea.
Deficitul de locuri de cazare cu preturi accesibile a fost evidentiat din nou in luna mai, cand Moscova a gazduit un meci international de fotbal de importanta majora, finala Champions League.
Multi fani britanici si-au petrecut noaptea in strada sau au adormit pe canapelele prietenilor, pentru a economisi ceva bani. O companie a inchiriat sute de cusete in vasele de croaziera ancorate pe raul Moscova.
Primaria spune ca este constienta de problema. Este in plan insa ca numarul de hoteluri sa creasca mai mult de doua ori, de la 219 la 556 pana in 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO