Business Internaţional

Primele zile in libertate ale forintului

28.08.2001, 00:00 15



Decizia de saptamana trecuta a Bancii Nationale a Ungariei de a renunta la coridorul de fluctuatie al forintului nu va declansa o activitate deosebita pe piata valutara locala, dar banca centrala va fi nevoita sa-si revizuiasca obiectivul privind inflatia, in conditiile in care forintul continua sa scada, afirma analistii.

Consiliul Monetar al bancii a decis martea trecuta sa nu mai utilizeze coridorul de fluctuatie-"crowling peg" incepand cu 1 octombrie, relateaza Budapest Business Journal.

Analistii spun ca renuntarea la regimul de devalorizare este o masura pur tehnica, o componenta a noii politici monetare a Ungariei deja prezentata in acest an. "Acest pas era de asteptat. De fapt, chiar am fost surprins ca Banca Nationala nu l-a facut imediat dupa largirea bandei de fluctuatie (in mai - n.r.)", a declarat Zsolt Papp, economist la ABN Amro Equities din Londra.

Coridorul de fluctuatie a fost introdus in 1995, ca parte a programului de stabilizare monetara elaborat de ministrul de finante din acea perioada, socialistul Lajos Bokros. Conform schemei de devalorizare, banca centrala preciza dinainte procentul cu care intentiona sa deprecieze forintul fata de cosul valutar luat ca baza de referinta. Rata lunara de depreciere a scazut treptat de la nivelul initial de 1,9%, pana la 0,2%.

La inceputul acestui an, cosul valutar a fost abandonat definitiv, iar forintul a fost cotata numai fata de euro. In mai, banca centrala si Ministerul de Finante au decis sa largeasca banda de fluctuatie a forintului de la (/-2,25% la (/-15%.

"Renuntarea la coridorul de fluctuatie este un alt pas in vederea alinierii la mecanismul de schimb valutar al Uniunii Europene", se afirma in comunicatul de presa al Bancii Nationale.

Banca centrala a introdus o noua politica monetara in acest an, pentru a se conforma obiectivelor guvernamentale de diminuare a inflatiei.

Conform prevederilor noului regim, Banca Nationala stabileste tinte privind inflatia medie trimestriala in avans pentru sase trimestre, pe baza estimarilor privind evolutia preturilor de consum, si a modificarilor ratei de schimb a forintului. In cea mai recenta estimare, banca centrala considera ca inflatia va scadea de la 9,4% in iulie, pana la 7,7% in decembrie anul acesta si 4,2% in decembrie 2002.

Unul dintre principalele motive ale scaderii inflatiei in ultimele luni a fost intarirea forintului, ceea ce a determinat ieftinirea importurilor. Analistii declara insa ca crizele financiare de pe pietele emergente ar putea contribui la deprecierea monedei nationale a Ungariei in raport cu euro, fortand astfel banca centrala sa revizuiasca in crestere estimarile referitoare la inflatie.

"Daca incertitudinile vor continua in statele in dezvoltare, precum Argentina sau Polonia, Banca Nationala va majora obiectivul privind rata inflatiei", afirma Barbara Nestor, economist la Commerzbank Capital Markets. Ea spune ca Ungaria are nevoie de un forint mai puternic pentru a lupta eficient impotriva cresterii preturilor si pentru atingerea obiectivelor de inflatie.

Dupa ce forintul s-a tranzactionat cu 13% sub paritate in cea mai mare parte a lunii iunie, a depasit nivelul paritar la inceputul acestei luni in urma vestilor privind problemele financiare ale statelor emergente din America de Sud.

Saptamana trecuta, Argentina a reusit sa-si asigure o noua finantare, in valoare de opt miliarde de dolari, din partea Fondului Monetar International, ceea ce va permite guvernului sa-si duca la capat planul de reducere a cheltuielilor bugetare si sa evite astfel intrarea in incapacitate de plata.

Cu toate acestea, economistii nu sunt convinsi ca statul sud-american isi va reveni prea curand. In plus, Brazilia a fost, la randul sau, afectata de problemele din Argentina, FMI fiind nevoita sa deschida o linie de credit de 15 miliarde dolari in urmatoarele 15 luni, pentru a o ajuta sa evite prabusirea economiei din cauza crizei cu care se confrunta tara vecina.

"Cred ca incertitudinile de pe pietele emergente vor continua si pe viitor, cel putin in urmatoarele 12 luni", a mai spus Papp de la ABN Amro. In ciuda acestor temeri, Banca Nationala a emis saptamana trecuta un comunicat in care se afirma ca variatiile forintului din ultima perioada pot fi considerate temporare si ca deprecierea monedei nationale nu pune in pericol obiectivele privind rata inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO