Business Internaţional

Primul ETF cu expunere pe Bitcoin din SUA, în pericol de a depăşi limita impusă contractelor futures. La scurt timp de la lansare, fondul gestionează deja active de 1 mld. dolari

Primul ETF cu expunere pe Bitcoin din SUA, în pericol de a depăşi limita impusă contractelor futures. La scurt timp de la lansare, fondul gestionează deja active de 1 mld. dolari

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

23.10.2021, 09:29 366

La câteva zile de la lansare, primul ETF futures cu expunere pe Bitcoin din Statele Unite riscă să devină prea popular pentru propriul său bine.

ETF-ul ProShares Bitcoin Strategy (simbol bursier BITO) este pe cale să depăşească limita impusă numărului de contracte futures pe care le poate deţine conform regulilor impuse de Chicago Mercantile Exchange.

După câteva zile de tranzacţionare, BITO deţine aproape 1.900 de contracte pentru luna octombrie, însă CME spune că numărul de contracte pe care îl poate avea o entitate în fiecare lună este de 2.000.

Pentru a evita depăşirea limitei, ETF-ul a acumulat 1.400 de contracte pentru luna noiembrie. Însă în ritmul actual – fondul gestionează deja active de un miliard de dolari – maximul de 5.000 de contracte ar putea fi uşor atins în perioada următoare, scrie Bloomberg.

O soluţie imediată ar fi ca BITO să îşi răspândească deţinerile în contracte pe perioade mai îndelungate. Însă mişcarea ar risca să îndepărteze fondul de performanţa propriu-zisă a Bitcoinului.

În prezent, abilitatea ETF-ului de a monitoriza criptomoneda este pusă sub semnul întrebării deoarece fondul este nevoit să plătească pentru emiterea contractelor, iar performanţa contractelor futures se află momentan pe un trend ascendent.

„ETF-ul este forţat că obţină expunere pe Bitcoin la un preţ din ce în ce mai mare, pe măsură ce merge în linie cu evoluţia contractelor futures”, spune Nate Geraci, preşedintele firmei de consultanţă The ETF Store.

O potenţială veste bună ar fi că operatorul CME va ridica, începând cu luna noiembrie, limita la 4.000 de contracte pentru cea mai apropiată dată de expirare a contractelor futures, însă va exista un prag maxim de 2.000 de contracte pentru lunile ulterioare.

 
AFACERI DE LA ZERO