Business Internaţional

Priorităţile noului mandat al lui Obama: protecţia socială, controlul armelor, reforma fiscală şi lupta cu poluarea

Priorităţile noului mandat al lui Obama: protecţia socială, controlul armelor, reforma fiscală şi lupta cu poluarea

Preşedintele SUA, Barack Obama: „Noi, cetăţenii, trebuie să înţelegem că ţara noastră nu poate prospera atunci când doar câţiva o ducem foarte bine, iar majoritatea abia reuşeşte să se descurce“. Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

23.01.2013, 00:04 256

Barack Obama şi-a început cel de-al doilea mandat de preşedinte al Statelor Unite prin stabilirea agendei pentru următorii patru ani, principalele sale priorităţi fiind conti­nua­rea programelor guvernamentale sociale, întă­ri­rea măsurilor de control al armelor, reforma Co­dului fiscal şi a legislaţiei re­fe­ritoare la imi­granţi, extinderea drep­turilor femeilor şi cu­plu­rilor homo­sexua­le şi, în mod surprinzător, luarea unor măsuri con­tra schimbării climei.

Mesajul transmis de Obama liderilor de la Washington prin lista sa de priorităţi a fost că el ţinteşte dincolo de problemele fiscale care urmează să fie subiectul principal de dezbatere în următoarea perioadă. În plus, preşedintele american a transmis naţiunii că o mare parte din eforturile sale reprezintă o pledoarie pentru americanii defavorizaţi, scrie The Wall Street Journal.

"Noi, cetăţenii, trebuie să înţelegem că ţara noastră nu poate prospera atunci când doar câţiva o ducem foarte bine, iar majoritatea abia reuşeşte să se descurce", a afirmat Obama în cadrul discursului de la ceremonia de învestire ca preşedinte.

Spre deosebire de fostul preşedinte George W. Bush, Obama nu a pus accentul pe politica externă, ci s-a axat pe obiective de politică internă. Printre acestea se numără remunerarea egală pentru femei şi bărbaţi şi orientarea spre surse sustenabile de energie.

De asemenea, preşedintele american s-a angajat să continue programele de asigurări de sănătate şi de asigurări sociale, clarificând astfel problema cu privire la desfiinţarea acestor programe.

Însă prioritatea neaşteptată pe care şi-a asumat-o Obama se referă la lupta cu schim­bările climei, notează Thomson Reuters.

"Vom răspunde ameninţării schimbării climei pentru că ştim că altfel ne-am trăda copiii şi viitoarele generaţii", a menţionat preşedintele american.

Făcând legătura între schimbările cli­ma­tice şi dezastrele naturale, Obama a afir­mat că economia americană ar putea creşte şi în ace­laşi timp SUA ar putea să se protejeze de efectelor dezastruoase ale poluării cauzate de om.

Astfel, preşedintele democrat a angajat Casa Albă în lupta cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră - o zonă în care nu a avut succes în timpul primilor patru ani de mandat.

Discursul lui Obama vine într-un moment în care economia americană se confruntă cu o rată a şomajului de 7,8%, la fel ca şi în ianuarie 2009. Indicatorul a ajuns şi la 10% în timpul primului său mandat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO